Csehországban a kormány a választások módjának megváltoztatását tervezi

Csehországban a kormány a választások módjának megváltoztatását tervezi

A cseh kormány elfogadta azt az Alkotmánymódosító javaslatot, amelynek értelmében 2026-tól Csehországban is egyetlen napon tartanának parlamenti, regionális, EU- vagy államfőválasztást.

Jelenleg az Európai Unióban Csehország az egyetlen olyan tagállam, ahol két napig tartanak a válsztások: pénteken 14 órától este 22 óráig, majd szombaton 8 órától 14 óráig.

Ez a „hagyomány” 1971 óta van érvényben, és Csehországban megmaradt Csehszlovákia 1993-ban történt kettéválása után is. Szlovákiában még néhány évig ugyancsak két napig tartottak a választások, de 2006-tól már csak egyetlen napon, szombaton rendezik a voksolásokat.

Mivel Csehországban kétkamarás parlamenti rendszer van, az is fontos, hogyan alakítsák ki a választási körzeteket. Különösen a szenátusi választások esetében fontos ez, mivel két évenként voksolnak a szenátorok egyharmadára.

Hírdetés

Vít Rakušan belügyminiszter twitteroldalán jelezte, hogy fontolgatják a levélszavazás lehetőségét is, mivel ez a kormányprogramban egyébként is szerepel. Ugyanakkor tudatában van annak, hogy az elélenzék obstrukciója miatt a kormánypártoknak számtalan álmatlan éjszakájuk lesz, de mindenképp ezt szeretnék végig vinni.

 

 

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »