Csehország további 20 nappal meghosszabbítja a cseh–szlovák közös határ ellenőrzését

Csehország további 20 nappal meghosszabbítja a cseh–szlovák közös határ ellenőrzését

Csehország további 20 nappal meghosszabbítja az ideiglenes, szúrópróbaszerűen végzett ellenőrzéseket Szlovákiával közös határán, így azok november 22-ig lesznek érvényben. Az intézkedést Vít Rakušan cseh belügyminiszter szerdán jelentette be az X közösségi oldalon – közölte a TASR prágai tudósítója.

„Javaslatomra a kormány jóváhagyta a cseh–szlovák határ ellenőrzésének 20 nappal, konkrétan november 22-ig történő meghosszabbítását. Amíg nem működik az EU külső határának hatékony védelme, az illegális migráció következményeivel a schengeni övezet belső határainál megbirkóznunk” – közölte Rakušan.

Hírdetés

Martin Dvořák európai ügyekért felelős miniszter szerint az EU-tagállamok közötti határellenőrzés ellenkezik a schengeni övezet lényegével, de Csehországnak nincs más lehetősége, mint meghosszabbítani azokat, közölte a szerdai kormányülés előtt.

A cseh kormány október 4-én döntött az ideiglenes határellenőrzés bevezetéséről, eredetileg tíz napra szólóan. Petr Fiala miniszterelnök szerint ezt Lengyelország és Ausztria tervezett lépéseire reagálva tették. Később további 20 nappal, azaz november 2-ig hosszabbították meg az intézkedést.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »