Csehország eddig 268 millió euró értékben küldött katonai segélyt Ukrajnába

Csehország eddig 268 millió euró értékben küldött katonai segélyt Ukrajnába

Az ukrajnai orosz invázió 2022. februári kezdete és 2024. május vége között Csehország 6,75 milliárd korona (közel 268 millió euró) értékű katonai segélyt küldött Kijevnek – a titkosítás alól feloldott listát a cseh védelmi minisztérium szerdán hozta nyilvánosságra.

A több mint 27 hónapja tartó háború alatt Csehország többek között összesen 8 légijárművet, közel 95 ezer tüzerségi lőszert, 62 harckocsit, 131 gyalogsági harcjárművet, 26 vegyi felderítő járművet, 16 speciális légvédelmi járművet, 47 gépkocsit, 13 tarackot, 12 rakétavetőt, több mint 41 ezer lőfegyvert, körülbelül 4,2 millió gyalogsági lőszert és egyéb katonai felszerelést adományozott Ukrajnának.

Hírdetés

„A védelmi minisztérium a konfliktus kezdetétől fogva gondosan felmérte, hogy mit tudunk biztosítani annak érdekében, hogy a Cseh Köztársaság védelmi képessége ne kerüljön veszélybe” – jegyezte meg Jana Černochová cseh védelmi miniszter. Hozzátette, hogy jelenleg már nincs számottevő felszerelés a cseh hadsereg raktáraiban.

„De a segítségünk nem szűnik meg, csak más formában fog történni” – jegyezte meg, emlékeztetve arra, hogy Csehország részt vesz a védelmi minisztérium által szervezett lőszerbeszerzési kezdeményezésben. A múlt héten Petr Fiala kormánya több mint 34 millió euró összegű hozzájárulást hagyott jóvá. A pénzeszközöket a cseh STV GROUP cégtől származó lőszerek vásárlására fogják felhasználni.

Teraz.sk nyomán


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »