Csehország 24 darab F-35 típusú lopakodó vadászgépet vásárol

Csehország 24 darab F-35 típusú lopakodó vadászgépet vásárol

Csehország 24 darab F-35-ös repülőgépet vásárol a hadsereg számára, az üzlet összértéke 150 milliárd korona – a vadászgépek megvásárlásáról Jana Černochová (ODS) védelmi miniszter és Bijan Sabet amerikai nagykövet már aláírták a szerződést. Ez minden idők legdrágább cseh katonai beszerzése.

Az első gépeknek 2031-ben kell megérkezniük Csehországba, a flotta 2035-re teljes. Az amerikai vadászgépek a svéd Gripen vadászgépeket váltják, amelyeket Prága évi 1,7 milliárd cseh koronáért lízingel Svédországtól.

  „Megígértem, hogy az amerikai F-35-ösökre vonatkozó szerződést legkésőbb március végéig megkötjük, és ma (hétfőn; megj.) teljesítettem ezt az ígéretet. Ezzel a kormányközi megállapodással hazánk és a hadsereg új korszakba lép. Olyan korszakba lépünk, amelyben az európai NATO-tagok élligájában leszünk nemcsak a csapatok, hanem a modern technológia tekintetében is. Az ötödik generációs repülőgépek jelentik az Észak-Atlanti Szövetség gerincét. Beszerzésük ezen felül növeli a cseh hadsereg harcképességét.”

– mondta Černochová. Karel Řehka vezérkari főnök történelmi pillanatnak nevezte az aláírást, hozzátéve: ez valóban az egyetlen olyan repülőgép, amely biztosítja, hogy „2040 után is relevánsak legyünk a harctéren”.

Hírdetés

Az F-35-ösök beszerzése a legjelentősebb védelmi intézkedés a Cseh Köztársaság NATO-csatlakozása óta – mondta Bijan Sabet amerikai nagykövet az aláírást követően. A nagykövet szerint az üzlet megerősíti NATO-t, valamint Csehország és az Egyesült Államok kétoldalú biztonságát. A beszerzés aláírásával Csehroszág csatlakozik ahhoz a 18, köztük 10 európai országhoz, amelyek légiereje az F-35-ösökre támaszkodnak – tette hozzá.

Az F-35-ösök a lízingelt JAS-39 Gripen vadászgépeket és az L-159 gyakorló és könnyű harci gépeket fogják váltani. Az első F-35-ös vadászgépek várhatóan 2029-ben készülnek el, az első 12 repülőgépet az olasz Cameri üzemben fogják gyártani.

Csehország ugyanakkor tárgyalásokat folytat Svédországgal tizennégy Gripen repülőgép bérletének meghosszabbításáról a 2035-ig tartó átmeneti időszakra, a mostani lízingelés uganis 2027-ben lejár.

ct24.ceskatelevize.cz


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »