Cseh Tamás: Bár a világ változik, de a zene hatása az emberekre nem

Cseh Tamás: Bár a világ változik, de a zene hatása az emberekre nem

Április 21-én, vasárnap 17 órától került megrendezésre az I. Somorjai Nótaest, melynek a szervezők a „Jaj, de szépen muzsikálnak” címet adták.

A nótaestet Cseh Tamás brácsaművész, a somorjai Városi Művelődési Központ és a Csemadok Somorjai Alapszervezete szervezte a somorjai és környékbeli magyarok számára, hogy legyen itt, Somorján is legalább egy olyan este, amikor a hosszú, munkával teli hét végén eljöhet a tisztelt vendég, félreteheti minden búját-baját, és több órán keresztül engedheti, hogy a magyar nóta gyógyítsa a lelkét, akár úgy, hogy hallgatja, akár pedig úgy, hogy együtt dúdolja azokat a nótaénekesekkel.

Portálunk már több alkalommal készített interjút Cseh Tamással, legutóbb a tavaly, a Dunamenti Kamarazenekari Fesztivál sámoti nyitókoncertje után. Most a somorjai nótaestről kérdeztük.

Mindenki, aki részt vett az április 21-ei nótaesten nagyon pozitívan nyilatkozott róla. Te hogyan értékeled? Elégedett vagy?

Elsősorban a nézők feladata és joga értékelni az eseményt, és ők megvették a jegyeket és eljöttek: ezzel bizalmat szavaztak nekünk. Ez egy jó kiinduló pont volt, majd pedig tapssal kinyilvánították elégedettségüket. Én úgy érzem, hogy azt kapta a közönség, amit szeretett volna. Számomra már az is nagy öröm volt, hogy már így az első alkalommal is teltház előtt muzsikálhattunk és énekelhettek az énekesek. Szóval sikeresnek értékelem az estét és hálásak vagyunk  érte, legfőképpen a közönségnek.

Szerintem a közönség is hálás volt. Mi alapján választottátok ki a fellépőket?

Mivel évtizedek óta szinte természetes kísérője az MTVA „Jó ebédhez szól a nóta” című műsora a vasárnapi családi ebédeknek, ill. rengetegen hallgatják a Dankó rádiót is, azt az élményt és minőséget szerettük volna élőben nyújtani az embereknek. Ezért a szakma legjobbjai közül válogattunk. Persze rengeteg a kiváló énekes, a nótaest hossza pedig véges, ezért nagyon nehéz és egyben könnyű is a választás.

Hírdetés

Idén Bokor János, Dóka Zsuzsa és Bősi Szabó László, valamint Nagy Noémira esett a választás. Jól ismerhetjük őket az előbb említett TV műsorból és a Dankó rádióból is. Nem utolsósorban fontosnak tartottam, hogy felvidéki előadók legyenek köztük mindenképp, és külön örülök, hogy műsorvezetőként sikerült a felvidéki származású Erdélyi Claudiát, a Dankó rádió szerkesztő-műsorvezetőjét meghívni. Ami a zenekart illeti nagyon könnyű dolgom volt, a sajátomat választottam a Cseh Tamás Bandet.

Amellett, hogy főleg klasszikus zenét játszol, ezt a stílust is gyakran elhúzzátok a zenekaroddal. Miért tartod ezt fontosnak?

Számomra csak egy fajta zene van, a jó zene, ezért én nem teszek különbséget műfajok közt. Én ugyanúgy játszok vagy vezényelek klasszikus zenét, jazzt, népzenét, magyar nótát. Jót és jól kell csinálni és hű maradni a gyökerekhez, ez számomra kiemelten fontos.

Több száz éve a felmenőim ezt a fajta zenét játszották, ill. azt a zenét amire az emberek szórakoztak, sírtak, nevettek, mulattak. Ki csinálja, ha nem én. Ez egy felelősség is, amit vállalni kell, ápolni és megőrizni. Ez okból kibővítettem a zenekart egy somorjai ifjú tehetséggel, Bódis Antallal, mert nagyon fontos, hogy megismerje a hazai közönség, illetve, hogy a fiatalok tovább ápolják ezt a világon egyedülálló műfajt.

Hogy látod? Milyen volt a somorjai közönség? Mit üzensz nekik? Jövőre is lesz Somorjai nótaest?

A közönség csodás volt, rögtön átérezték a műsor hangulatát. Láttam a nézőtéren a mosolyokat és a könnyeket is, ami nagyon megható volt. De ilyen a magyar nóta: vidám, de megható is, teli olyan érzelmekkel, amit az emberek megélnek az életükben.

Talán ez a titka magyar nóta fennmaradásának a mai napig, hogy bár a világ változik, de a zene hatása az emberekre nem. Ez egy olyan biztos állandó pont az életükben, ami könnyebbé és szebbé teszi napjaikat. Én azt üzenem hallgassanak minél több zenét, egész biztosan szebbé teszi mindennapjaikat.

Sok pozitív visszajelzést kaptunk már a helyszínen, de utána is. Pl.  a falumbeliek is személyesen megköszönték a csodás élményt, pont úgy élték meg a nótaestet, ahogy azt szerettük volna.

Rengetegen eljöttek a közeli és távolabbi településekről, de jöttek Magyarországról is. Ez egy olyan bizalomkinyilvánítás, amit csak egyféleképpen tudunk megköszönni, mégpedig, hogy jövőre folytatjuk a 2. Somorjai Nótaesttel.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »