Cruyff visszatérhet a Camp Nouba

Cruyff visszatérhet a Camp Nouba

Alkalmasint nincs olyan spanyol vagy más külföldi hírforrás, amely ne értene egyet az újraválasztott Joan Laporta első elnöki munkanapján azzal a megállapítással, hogy sokkal nehezebb helyzetben veszi át a klubot, mint 2003-ban. Bizonyos források szerint még soha nem került elnök ilyen nehéz gazdasági örökséggel a székébe.

A Marca elsősorban négy pólust határoz meg, amely nagy kihívást jelenthet a Joan Laporta vezette új Barcelona-elnökség számára:

  • A pénzügyi helyzetet,
  • Messi megtartását,
  • a Camp Nou felújítását,
  • s az átigazolási lehetőségeket.
  • Az első, a pénzügyi helyzet alapvetően mind a másik hármat meghatározhatja. A beszámolók szerint a klub több mint egymilliárd eurós adóssággal rendelkezik, ebből 700 millió euró rövid lejáratú hitel. Emiatt azonnal pénzeszközöket kell keresnie az elnökségnek, akár szponzorok, akár a tagok hozzájárulása révén, felvetődik a mezreklám kérdése, de bármilyen más bevételi forrás keresése is. A fizetéseket is újra kell(ene) tárgyalni.

    Hosszú távon tarthatatlan, hogy a játékosok fizetése folyamatosan csússzon.

    Hírdetés

    Gazdasági szempontból nincs jó megoldás Messi-ügyben. Mint ismert, Lionel Messi szerződése június 30-án lejár. Ha addig nem újítja meg, szabadon igazolhatóvá válik, tehát a Barcelona úgy veszíti el, hogy egyetlen eurót sem kap érte. Ha meghosszabbítja, súlyos financiális terhet vesz a nyakába, a nagyságrendeket érzékeltetendő érdemes idézni az El Mundo januári cikkét, amely szerint Messi négy év alatt 555 millió eurót azaz majdnem 200 milliárd forintot kap a Barçától. Ugyanakkor a teljes eddigi felnőtt pályafutását a Barcelonában töltő, 34. évében járó szupersztár elvesztése mind sportszakmai, mind gazdasági (szponzorok…) veszteséget is jelenthet.

    Az átigazolási terveket illetően nyilván már a következő hetekben megkezdődik a tervezés, az előkészítő munka. Ebben szerepet kaphat Cruyff is – természetesen a nagy Johan fia, Jordi. Laporta 2003-ban Cruyff feltétlen híveként, az ő szakmai örökségének támogatójaként került az elnöki posztra, majd néhány nappal később kinevezte vezetőedzőnek a holland Frank Rijkaardot, Cruyff egykori ajaxos neveltjét. (1987-ben Rijkaard megsértődött Cruyffra, azért is hagyta el az Ajaxot, de később kibékültek. Jellemző, hogy tavaly a család megbízásából, Jordi kényszerű távollétében Rijkaard leplezte le az Ajax szurkolóinak adományaiból készítetett Cruyff-szobrot az amszterdami ArénA előtt. Mellékszál: maga a mű a valaha volt egyik legélethűbb szobor, amely futballistát ábrázol.)

    Jordi Cruyff, aki tavaly augusztus óta a kínai Sencsen FC vezetőedzője,

    sportigazgatóként térne vissza, negyedszázad után a Camp Nouba.

    Ansu Fati és Ousmane Dembelé szerződését mindenképpen meg kívánja hosszabbítani a klub, Philippe Coutinho és Samuel Umtiti várhatóan távozik a nyáron. Ronald Koeman elsősorban Eric Garcia, Georginio Wijnaldum és Memphis Depay érkezését várja, közülük a középhátvéd megszerzése tényként kezelhető. A katalán sajtóban is olvasható információ Jordi Cruyff és Xavi Hernandez visszatéréséről, de Laporta egyiket sem erősítette meg, vélhetően azért, mert mindketten szerződés alatt vannak, s a kiszemelt posztjukat egyelőre mások betöltik.

    Ugyanakkor eldőlt, hogy Óscar Grau vezérigazgatót – aki egyike volt annak az öt főnek, akiket múlt hétfőn őrizetbe vettek – Ferran Reverter, a MediaMarktSaturn korábbi ügyvezetője váltja. Mateu Alemany lesz az új futballrészleg vezetője, hasonló posztot betöltött már 2017 és 2019 között a Valenciánál.

    Ott van még a felújítás ügye. Sokáig már nem odázható el a fejlesztés, Laporta pedig egy jól hangzó „a nagy kihívások nem megijesztenek, hanem ösztönöznek minket” mondattal fejezte ki elkötelezettségét a folytatás iránt. Ami, persze, megint csak nem lesz olcsó. Az elnök szeretné, ha a munkálatok 2024-re, az egyesület 125. születésnapjára befejeződnének.

    A Barcelona első mérkőzése a második Laporta-érában a szerdai BL-nyolcaddöntő-visszavágó lesz, amelyet a katalánok 1-4-ről kezdenek a Parc des Princes-ben.


    Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »