WFP: éhínség várható Észak-Darfúrban, mert 8000 tonna élelmiszer álll a raktárakban, amit túl veszélyes lenne leszállítani

Éhínség alakulhat ki a Szudán nyugati részén lévő Észak-Dárfúr tartományban, amennyiben nem csitulnak a térségben dúló harcok – figyelmeztetett pénteken az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP), felszólítva a szemben álló feleket, hogy engedjék be a területre a humanitárius segélyszállítmányokat.

Nairoibi virtuális sajtókonferenciáján Leni Kinzli, a szervezet régiós szóvivője azt mondta, az élelmiszer-bizonytalanság decemberben legkevesebb 1,7 millió dárfúrit érintett, "ez a szám pedig ma vélhetően sokkal magasabb".

Szudánban tavaly áprilisban robbant ki fegyveres konfliktus az Abdel Fattáh al-Burhán tábornok vezette hadsereg és a Mohamed Hamdan Dagalo irányítása alatt álló Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF), valamint az utóbbival szövetséges milíciák között. A tartomány nagy részét az RSF, illetve a vele szövetséges milíciák irányítják, nemrég pedig ostrom alá vették a tartomány székhelyét, el-Fásirt, ahová a harcok elől korábban már mintegy félmillió civil menekült.

Kinzli figyelmeztetett, hogy a városban rendkívül nehéz a helyzet, az ostrom miatt pedig az ott élők nem tudnak elmenekülni. Hozzátette, hogy a környékbeli menekülttáborban már 20 gyerek halt éhen az utóbbi hetekben, az emberek pedig kétségbeesésükben füvet és mogyoróhéjat esznek.

Hírdetés

Márciusban a szudáni hatóságok visszavonták a WFP engedélyét, melynek értelmében segélyeket vihetett a térségbe Csád Adré nevű városából. A hatóságok azzal indokolták a döntést, hogy ezt az utat az RSF használja fegyvercsempészetre.

Jóllehet a csádi Tinából továbbra is legálisan szállíthatnának segélyeket, a szóvivő azt mondta, az a terület túl veszélyes a segélymunkások számára.

"A WFP-nek jelenleg 8000 tonna élelmiszere várakozik csádi raktárakban, szállításra készen, de nem tudunk vele mit kezdeni" – figyelmeztetett.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »