105 éve hunyt el repülőgép-balesetben Milan Rastislav Štefánik, a szlovákok nagy történelmi személyisége

105 éve hunyt el repülőgép-balesetben Milan Rastislav Štefánik, a szlovákok nagy történelmi személyisége

Nyitókép: SITA

105 évvel ezelőtt halt meg repülőgép-szerencsétlenségben Pozsonyivánkán (Ivánka pri Dunaji) Milan Rastislav Štefánik diplomata, tudós, államférfi, katona és politikus. A szlovák külügyminisztérium szerint hagyatékának jelentősége nemcsak abban rejlik, hogy a szlovákok és csehek közös államának egyik megalapítója volt, hanem személyiségével és széleslátókörűségével a cseh-szlovák diplomácia egyik megalapítója lett.

A hivatalos szlovák álláspont szerint kapcsolati rendszerét, képességeit felhasználva fáradhatatlanul és kitartóan támogatta Szlovákia függetlenségét. Élete a szabadságharcra összpontosult, a jövőbe vetett szilárd hite a bizonytalanság idején sem hagyta el.

Hírdetés

– mondta halála alkalmából Juraj Blanár (Smer-SD) külügyminiszter.

Milan Rastislav Štefánik 1880. július 21-én született Košariská községben. Számos területenfejtette ki tevékenységét, mint például a csillagászat, a tudomány, a repülés vagy a politika. Fő érdemei voltak a cseh-szlovák külföldi ellenállás megalakításában az első világháború alatt, Csehszlovákia megalapítása is nagymértékben az ő nevéhez kötődik. Hagyatéka a szlovák történelem és kultúra fontos része.

SITA, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »