Covid-19: nem csak a tüdőt károsítja

Covid-19: nem csak a tüdőt károsítja

Azt már megtanultuk, hogy a Covid-19 nemcsak a tüdőt veszélyezteti, hanem a szívizmot és az ereket is, zavart okoz a véralvadásban, hajlamossá tesz a vérrögképződésre. A sérült tüdőszövet a szívet is károsítja, akárcsak a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint.

A koronavírus-járvány harmadik hullámával kapcsolatban főleg a krónikus betegeknek kell tudatosítaniuk, hogy ha megfertőződnek, a betegség súlyos lefolyású lehet. Szerencsére ez ellen már vakcinával védekezhetünk. Nemcsak a kardiológia, hanem általában a gyógyászat számára is nagy kihívást jelent az úgynevezett long Covid, vagyis a hosszú lefolyású Covid. Épp ez követeli meg, hogy rendszeresen ellenőrizzék a betegek vérnyomását, pulzusát, időközönként elvégezzék az EKG-t. Ebben a tekintetben a telemedicina, vagyis a távgyógyítás nagyon fontos szerepet játszik.

Míg a második hullám idején a kórházak teli voltak betegekkel, ma a helyzet kissé más. Az orvosok már több tapasztalattal rendelkeznek a Covid-19 kezelését illetően, jobban fel tudják mérni a betegség lefolyását, és hát az oltóanyag is rendelkezésünkre áll. A szakemberek feltételezik, hogy a kórházi ágyakat főleg azok fogják megtölteni, akik nincsenek beoltva, vagy más, társult betegségben szenvednek. Ha egy 70 év feletti beoltott ember kórházba kerül, valószínűleg elég lesz neki az oxigénterápia, mesterséges lélegeztetőre nem lesz szüksége. Az új mutációk megjelenésével megváltozott a veszélyeztetett betegek csoportja is. Míg kezdetben az idősek, a több betegségben szenvedők voltak a legnagyobb veszélyben, most a 40 év felettiek, a túlsúlyos, kövér cukorbetegek váltak rizikóssá, de a Covid-19 a fiatalokat sem kerüli el.

Ez a betegség több szövődménnyel is járhat. „A Covid-19 hatására megemelkedhet a vérnyomás, szívritmuszavar léphet fel, szívizomgyulladás vagy heveny szívelégtelenség alakulhat ki. Rettegett szövődmény lehet a koszorúerek károsodása, a szívinfarktus” – magyarázta dr. Anna Vachulová, a pozsonyi szívkórház kardiológusa. Ilyen szövődmény annál is felléphet, aki korábban nem volt szívbeteg, sőt a már szívbeteg állapotát is ronthatja. A vírusfertőzés súlyos szövődménye az embólia.

„A tavaly nyilvánosságra hozott adatok szerint a kockázat akár 20 százalék is lehet”

Hírdetés

– tette hozzá Vachulová.

A kardiológus figyelmeztetett: a vérhígító gyógyszer csökkentheti a veszélyt, de azt szakembernek kell ajánlania. A vérhígító egyrészt a minimumra csökkentheti a vérrögképződést, másrészt pedig megnövelheti a vérzés kockázatát. A vérhígító gyógyszer indokolatlan szedése vérzést okozhat, például az emésztőcsatornában. A Covid-19 ellen leghatásosabban oltással védekezhetünk, amit a nemzetközi és nemzeti kardiológiai társaságok is javasolnak, beleértve a Szlovák Kardiológiai Társaságot is. Főleg a társult betegségben szenvedőknek ajánlott, akiket megvéd a betegség súlyos lefolyásától, a kórházi kezeléstől vagy a haláltól.

A pandémia megmutatta, hogy a telemedicina szélesebb körű alkalmazása megkönnyítené az orvospáciens kapcsolatot. Fontos, hogy ezt reális orvosi munkának tekintsék és a betegbiztosító térítse meg. Az utóbbi időben sokat beszélnek róla, de hiányoznak a reális lépések. Ez elsősorban az orvosok munkáját könnyítené meg. A modern technológiáknak köszönhetően az orvos sok információt szerezhet a betegről, egészségi állapotáról. Sok orvos önszántából már ma is e-mailben vagy telefonon keresztül kommunikál a beteggel, de ezt ingyen csinálja. Szlovákiában a kardiológia terén vannak a leggazdagabb tapasztalatok a telemedicinát illetően. Néhány beültetett műszer segítségével gyorsan értesülhetnek a beteg állapotának romlásáról, és gyorsan és eredményesen tudnak reagálni.

Nálunk az a probléma, hogy a betegbiztosítók nem fizetik meg az orvosoknak a telemedicionális értékelést. A várótermek tele vannak, pedig az orvos a monitorozó készülék segítségével sokkal gyorsabban és többet tudhatna meg a betegről, mintha az a váróteremben várna a sorára.

(kovács)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »