Conte maradt az Öt Csillag Mozgalom elnöke

A szavazáson résztvevők több mint 94 százaléka újból Giuseppe Conte volt kormányfőt választotta meg az Öt Csillag Mozgalom (M5S) elnökének – közölte az eredményt a párthoz közeli Il Fatto Quotidiano című napilap kedden.

Az Öt Csillag Mozgalom szokásához híven interneten bonyolította le az elnökválasztást.

A párt honlapján regisztrált, szavazásra jogosult több mint 130 ezer M5S-tag közül valamivel több mint 59 ezer vett részt a voksoláson, és 94,2 százalékuk Giuseppe Contét választotta meg ismételten elnöknek. A voksolás vasárnap reggeltől hétfő késő estig tartott.

A mostani szavazás a tavaly augusztusi megismétlésének számított, amikor Giuseppe Contét már megválasztották az M5S elnökének. A párt néhány száz tagja azonban szabálytalannak tartotta a nyári voksolást, és bírósághoz fordult. Ezért volt szükség az újbóli elnökválasztásra. Augusztushoz képest a résztvevők száma 12 százalékkal volt kevesebb.

A voksolást megelőzően videoüzenetben Conte arra kérte az M5S tagjait, tömegesen vegyenek részt az elnökválasztáson, mivel kevés szavazóval, inkább lemond a tisztségről.

Megválasztása után Giuseppe Conte "erős és egyértelmű" üzenetnek nevezte a rá leadott szavazatok mértékét.

Hírdetés

A Beppe Grillo humorista indította mozgalom 2009-ben alakult párttá, és a 2013-as választásokon bejutott a parlamentbe. Hiába volt a legnagyobb politikai erő, nemet mondott bármilyen koalícióra, így nem került kormányra.

A 2018-as választásokon az Öt Csillag Mozgalom ismét a legnagyobb pártként szerepelt, több mint 32 százalékos támogatottságot szerzett, és a jobboldali Ligával vállalt közös kormányzást. A miniszterelnök az akkor párton kívüli ügyvéd, Giuseppe Conte lett. Az M5S-Liga kormányt 2019 őszén az M5S és a balközép Demokrata Párt (PD) koalíciója váltotta le a második Conte-kormánnyal, amely 2020 februárjáig volt hivatalban.

Az M5S jelenleg továbbra is a legnagyobb parlamenti frakcióval bír, miközben a felmérések szerint a párt támogatottsága 2018 óta 14 százalék körülire süllyedt.

Az újraválasztott pártelnök kedden Mario Draghi olasz miniszterelnökkel a védelmi kiadások tervezett emeléséről egyeztetett. A kormányfő bejelentette, hogy a bruttó hazai termék (GDP) 2 százalékára akarja emelni a védelemre fordítandó forrásokat, ami évi 38 milliárd eurót jelent, amit az M5S nem kíván támogatni. "Nemet mondunk a fegyverkezési költségek emelésére, mivel ez őrültség" – nyilatkozta Giuseppe Conte.

A védelmi kiadások szintjének a GDP 2 százalékára emelése minden NATO-tagállammal szemben megfogalmazott elvárás a szövetség részéről.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »