Cél a lovas turizmus közös fejlesztése a Dunakanyar térségében

Cél a lovas turizmus közös fejlesztése a Dunakanyar térségében

A Lévai járásban lévő Ipolyszakálloson és a magyarországi Domony községben a lovas turizmus fejlesztését célzó beruházások indulnak az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával.   

Mint a szerkesztőségünknek eljuttatott közleményben olvasható: „A projekt átfogó célja a lovas turizmus attraktivitásának, ezáltal népszerűségének és vendégszámának növelése Domony és Ipolyszakállos települések közötti, a Dunakanyar tágabb területét felölelő térségben. A jelenleg nonprofit tevékenységet folytató, élsporttal és lovas hagyományőrzéssel foglalkozó pályázó egyesületek nyitni kívánnak a lovas szabadidősportok, a lovas turizmus irányában, annak érdekében, hogy bővítsék célközönségüket, egyúttal – a turisztikai szerepkör erősítésén, a fizetőképes kereslet növelésén keresztül – növeljék bevételeiket és javítsák működésük pénzügyi fenntarthatóságát.”

A szemléletek mentén a Határon átnyúló lovas szabadidősport infrastruktúra és vonzerejének javítása a Dunakanyar térségében szlovák–magyar együttműködésben című projekt keretében infrastrukturális fejlesztések valósulnak meg a két településen.

Domonyban egy lovas túraközpont jön létre istállóval, turisztikai szolgáltatásokkal és a lovas túrával kapcsolatos információs ponttal. Ipolyszakálloson egy 70 x 30 méteres fedeles lovarda létesül turisztikai funkciókkal, 16 férőhelyes szálláshellyel és információs ponttal.

A projekt vezetőpartnere a magyarországi Lázár Lovaspark Sportegyesület, a projektpartnere pedig az ipolyszakállosi Imperiál környezetvédelmi, kulturális, sport- és tenyésztői szövetség. A közösségi hozzájárulás összege: 335 478,85 euró.

Hírdetés

További tervek között szerepel színvonalas nemzetközi fogathajtó és díjugrató versenyek szervezése és lebonyolítása.

„Szeretnénk az általunk már 20 éve tenyésztett cseh nemzeti kulturális örökséget, a Kladruby fajtájú lovakat jobban megismertetni a célközönséggel” – fogalmazott a közleményben Gasparik András, az Imperiál környezetvédelmi, kulturális, sport- és tenyésztői szövetség vezetője.

A túrák felfűzik a rurális térség kisebb természeti, kulturális értékeit, többletforgalmat generálnak a térségi szolgáltatók számára is, ezáltal hozzájárulnak a vidék gazdasági fejlődéséhez, megtartóerejének növeléséhez. A zöld mobilitással a turizmus ökológiai lábnyoma csökken; az egészséges aktív időtöltés hozzájárul a lakosság életminőségének javulásához.

A két projektpartner együttműködése lehetővé teszi a lovas turizmus fejlesztését, lovas turisztikai út kialakítását a Dunakanyarban, közös lovas programok szervezését, jó gyakorlatok bemutatását a projektpartnerek között, melyből mindkét projektpartnernek előnye származik a későbbiekben.

A fejlesztés az Interreg V-A – Szlovákia – Magyarország együttműködési program támogatásával valósul meg.

(PP/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »