Čaputová örül a parlament által elfogadott határozatnak

Čaputová örül a parlament által elfogadott határozatnak

Čaputová örül a parlament által elfogadott határozatnak Mészáros Richárd2024. 05. 21., k – 16:42

Zuzana Čaputová államfő nagyra értékeli, hogy a parlament határozatban ítélte el a Robert Fico (Smer) kormányfő elleni merényletet, a képviselők ezzel fontos lépést tettek a társadalom megnyugtatása érdekében – tájékoztatott Martin Strižinec elnöki szóvivő.

„Fontosnak tartom, hogy a határozatot minden jelenlevő képviselő megszavazta, és nagyon fontos lenne, ha ezt a példát kövesse minden közéleti szereplő, hozzájárulva ezzel a feszültség csökkentéséhez” – jelentette ki Čaputová.

Az államfő leszögezte, rendkívül nehéz napok vannak az egész ország mögött, ezért is tartja olyan nagyra, hogy a parlamenti pártoknak sikerült felülkerekedniük az ellentéteken és ebben a nehéz helyzetben megtalálni a közös utat.

Az egyhangúlag elfogadott parlamenti határozat felszólít a gyűlöletkeltés beszüntetésére, és leszögezi, hogy a politikai nézetei miatt senki nem válhat gyűlölködés céltáblájává.

A parlament felszólítja az összes pártot, a médiát és a civil szervezeteket, hogy fogadják el a parlamenti választás eredményét és ne szítsanak gyűlöletet, mindenkinek a társadalmi megbékélés elősegítésére kell törekedni, és felhagyni a gyűlöletkeltő retorikával.

Hírdetés

Kapcsolódó cikkünk

Elítélte kedden a parlament a Robert Fico (Smer) kormányfő ellen elkövetett merényletet, és a gyűlölködés beszüntetésére szólított fel. 

A határozat szerint az emberek nem válhatnak gyűlölködés célpontjává a politikai nézeteik miatt. A kormánypárti képviselők által beterjesztett határozati javaslatot egyhangúan fogadta el a parlament.

„A szlovák parlament megdöbbenéssel és mély aggodalommal értesült a Robert Fico kormányfő elleni merényletről, melyet nyilvánvalóan politikai indíttatásból követtek el, és a lehető legélesebben elítéli a történteket. A parlament elutasít mindennemű erőszakot, és különösen ezt az erőszakos cselekményt, melyet a merénylő csakis azért követett el, mert a politikai nézetei eltérnek a kormányétól” – olvasható a határozatban.

A parlament felszólította az összes pártot, a médiát és a civil szervezeteket, a közjogi méltóságokat és a közszereplőket, hogy fogadják el a parlamenti választás eredményét és ne keltsenek gyűlöletet a demokratikusan megválasztott, legitim kormánnyal szemben, a társadalmi megbékélés elősegítésére törekedjenek, és hagyjanak fel a gyűlölködő retorikával.

A parlament leszögezte, hogy a munkájukat felelősen végző és kritikus nézeteket megfogalmazó újságírók szerepe nélkülözhetetlen az egészséges társadalomban, de munkájuknak a tényeken kell alapulniuk, nem a gyűlöletkeltésen. „Az emberek nem válhatnak támadások célpontjává a politikai nézeteik miatt, mivel a pluralitás, a sokféleség és az eltérő nézetek elfogadása a szabad és demokratikus társadalom alapját képezik” – áll a nyilatkozatban.

A határozat javasolja a kormánynak olyan biztonsági intézkedések bevezetését, amelyek megakadályozzák a közjogi méltóságok és a lakosok elleni további erőszakos, politikai indíttatású támadásokat. A törvényhozás gyors felépülést és a kormányfői posztra való mihamarabbi visszatérést kívánt Robert Ficónak.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »