Čaputová megállapodást, nem pedig újabb feltételeket várt

Čaputová megállapodást, nem pedig újabb feltételeket várt

Zuzana Čaputová államfő koalíciós megegyezést várt, nem pedig újabb feltételeket. Ezt hétfőn jelentette ki, reagálva Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő vasárnapi, koalíciós válsággal kapcsolatban tett kijelentéseire.

„Főleg azt vártam, hogy olyan információk következnek, amelyek a megállapodásról, és nem az újabb feltételekről szólnak” – fogalmazott az elnök asszony. Hozzátette: meg akarja várni a többi koalíciós partner állásfoglalását, ezután fog bővebben reagálni.

Hírdetés

Matovič vasárnap bejelentette, hogy hajlandó lemondani a miniszterelnöki posztról, de a kormány tagja akar maradni. A lemondásának feltétele, hogy Richard Sulík (SaS) miniszterelnök-helyettes távozik a kormányból, és lemondanak Mária Kolíková, Juraj Šeliga (mindketten Za ľudí), valamint Jana Bittó Cigániková (SaS), az egészségügyi bizottság elnöke is. További követelmény, hogy az SaS lemond a tárcáról, amelyet korábban az OĽaNO engedett át neki.

Az SaS értékelte, hogy a kormányfő hajlandó lemondani, a tárca visszaadását azonban nem tartja indokoltnak. Ragaszkodik ahhoz is, hogy Matovič távozzon a kormányból. Ellenkező esetben az SaS kilép a koalícióból. A miniszterelnök javaslatait Richard Sulík pártja szerint a személyes bosszú inspirálta.

A kormányválság a Szputnyik V vakcina vásárlása után robbant ki. A koalíción belül már régóta eszkalálódott a feszültség. Az SaS és a Za ľudí a kormány átalakítását és Igor Matovič kormányfő lemondását követelik. A jelenlegi kabinetből már távozott Marek Krajčí (OĽaNO) és Milan Krajniak (Sme rodina). Az előrehozott választásokat minden koalíciós partner elutasítja.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »