Čaputová lapátot ragadott és újabb fát ültetett!

Čaputová lapátot ragadott és újabb fát ültetett!

Čaputová lapátot ragadott és újabb fát ültetett! Macsicza Mark2024. 04. 23., k – 18:51

Rudolf Schuster elnök az elnöki palota mögötti kertbe ültetett fákat, ezzel szemben Zuzana Čaputová úgy döntött, hogy egész elnöki erdőt hoz létre Ez az erdő a múlt szombaton új fákkal gyarapodott. 

Azt mondják, hogy a fák a leghatékonyabb fegyverek a klímaváltozás és a növekvő szén-dioxid-kibocsátás elleni küzdelemben. Pontosan ezt a szempontot tartották szem előtt  az elnök asszony munkatársai, amikor 2021-ben megteremtették a faültetés hagyományát. Ugyanakkor nem a jelenlegi államfő volt az első, akinek ilyen ötlete támadt.

Hírdetés

Az első, aki ezt a hagyományt Szlovákia függetlenségének korszakában létrehozta, Rudolf Schuster egykori köztársasági elnök volt 1999-ben, aki külföldi államfőket „kényszerített” faültetésre, és rendkívül élvezte a dolgot. Könnyen lehet, hogy az elnöki fasor kialakításának ötletét a kanadai Rideau Hille  ihlette. A Szlovákiába látogató elnökök, de még a királyok is akarva-akaratlanul egyaránt hozzájárultak a Grassalkovich-palota mögötti kert szépítéséhez.

Nagyon szép látvány és különleges esemény volt, amikor egy külföldi látogató fát ültetett. Mindig mindent előre elkészítettek, a fa egy előre kiásott gödörbe került, és az egyes külföldi államfők, például I. Juan Carlos spanyol király, csak néhány lapát földet dobtak rá. Némileg eltért ettől a bevett szokástól XVI. Károly Gusztáv svéd király, aki szerette a szokatlan tevékenységeket, és szó szerint nem tudta abbahagyni a lapátolást. Összesen 35 tölgy- és gesztenyefát ültettek el, minek köszönhetően a kertben igen csak kellemes sétálni. Az utolsó fát 2003. december 8-án Aszkar Akajev kirgiz elnök ültette el.

Schuster utódja, Ivan Gašparovič lemondott a faültetésről, Andrej Kiska sem folytatta. Egyedül Zuzana Čaputová elnök asszony tért vissza a hagyományhoz, sőt egy kicsit továbbfejlesztette azt, igazi elnöki erdőt létesít. „Az elnöki hivatalban az ún. Zöld Hivatal koncepciót valósítjuk meg azzal a céllal, hogy 2030-ra Szlovákia első klímasemleges hivatalává váljunk” – mondta Čaputová két évvel ezelőtt.

Ezért minden évben a föld napja alkalmából ő és a csapata, valamint azok családjai facsemetéket ültetnek. A cél az, hogy kompenzálják azt a környezeti terhelést, amelyet elsősorban az elnök asszony szolgálati repülőútjai okoznak. Múlt szombaton Erdőháton jártak, ahol némi útbaigazítás után több mint 6 ezer kis tűlevelű fát ültettek el. Čaputová könnyedén lapátot ragadott, és munkához látott. A komoly teljesítmény után, amelyet a hideg időjárás és a szél is nehezített, köszönetet mondott minden résztvevőnek. „Összességében 2021 óta több mint 12 ezer fát ültettünk el Szlovákia különböző helyszínein, ami körülbelül hat futballpálya területét jelenti” – büszkélkedett az államfő, aki lelkesen hozzátette, hogy ez nagyszerű hír számára. „Ha a fák gyükeret eresztenek – és remélem, hogy így lesz –, akkor ez a nyom örökre megmarad, és a jövő nemzedékei megbújhatnak az árnyékukban” – zárta a leköszönő államfő. (p1d)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »