Cameron: Izraelnek el kell kerülnie a további eszkalációt

David Cameron brit külügyminiszter szerint Izraelnek az ellene indított iráni támadás ellenére óvakodnia kell a helyzet további eszkalációjától. Cameron kijelentette, hogy London nem támogatna egy esetleges izraeli válaszcsapást.

Ahogy azt mi is megírtuk, Irán szombat éjjel – a damaszkuszi konzulátusa ellen két hete végrehajtott, Teherán által Izraelnek tulajdonított légicsapásra válaszul – több száz pilóta nélküli légi támadóeszközt és rakétát indított Izrael ellen. A drónok és a rakéták nagy többségét az izraeli légvédelem a szövetséges országok – köztük Nagy-Britannia – légierőivel együttműködve megsemmisítette. A történtek miatt egyébként Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot, és majd bejelentést is tett.

David Cameron a BBC televízió hétfői hírmagazinjában kijelentette:

Izrael teljes joggal gondolja úgy, hogy válaszolnia kell a támadásra, Nagy-Britannia azonban Izrael barátjaként arra ösztönzi az izraeli döntéshozókat, hogy "a szívük mellett az eszükre is hallgassanak", és "ne csak kemények, hanem okosak is legyenek".

A brit külügyminiszter szerint Izraelnek fel kell ismernie azt is, hogy Irán valójában már vereséget szenvedett, mivel a támadás kudarcba fulladt.

A helyes eljárás Izrael számára most az eszkaláció elkerülése – jelezte Cameron a hétfői BBC-interjúban. Hozzáfűzte: a figyelmet ismét a Hamászra kell összpontosítani, mivel a Gázai övezetet uraló iszlamista szervezet még mindig sok embert tart fogva azok közül, akiket az Izrael ellen tavaly októberben elkövetett terrortámadás során hurcolt el.

Cameron hangsúlyozta, hogy a Hamász túszai között brit állampolgárok is vannak. Arra a kérdésre, hogy a brit kormány által Izraeltől kért visszafogottságnak London szerint miként kell megnyilvánulnia, a brit külügyminiszter azt mondta, hogy el kell kerülni a támadások újabb hullámát.

David Cameron megismételte azt a többször hangoztatott álláspontját, hogy a Gázában folyó harcokat szüneteltetni kell, annak érdekében, hogy további nagy mennyiségű segélyt lehessen bejuttatni az övezetbe.

Hírdetés

Cameron részletek nélkül megemlítette az Irán elleni újabb szankciók lehetőségét is. Úgy fogalmazott: meg kell vizsgálni a szankciók és egyéb nyomásgyakorlási eszközök alkalmazását annak megakadályozása érdekében, hogy Irán ismét megtámadja Izraelt.

A brit külügyminiszter szerint Irán 301 különböző légi támadóeszközt indított Izrael ellen.

A hétvégi támadásnak több ezer áldozata és sebesültje lett volna a civil lakosság körében, "ha az izraeliek, az amerikaiak és kis részben mi nem lőttük volna le" ezeket az eszközöket

– fogalmazott Cameron a hétfői BBC-interjúban.

Rishi Sunak brit miniszterelnök előző nap jelentette be, hogy a brit királyi légierő (RAF) is részt vett az Izrael ellen végrehajtott iráni támadás elhárításában, és számos iráni drónt lelőtt.

Arra a kérdésre, hogy ha Izrael megtorló támadásra szánná el magát, Joe Biden amerikai elnökhöz hasonlóan a brit kormány is azt üzeni-e Izraelnek, hogy ebben nem lenne hajlandó részt venni, David Cameron azt mondta: London álláspontja az – és ezt meg is üzente az izraelieknek -, hogy Izrael ne tegyen olyan lépéseket, amelyek a helyzet eszkalálódásához vezetnének.

"Azt tanácsoljuk, hogy Izrael ne hajtson végre megtorló akciót"

– hangsúlyozta a brit külügyminiszter, aki azt is hozzátette: London nem támogatna egy ilyen válaszcsapást.

(Címlapkép: A Vaskupola izraeli légvédelmi rendszer Iránból kilőtt rakétákat semlegesít a légtérben, az ország középső részén 2024. április 14-én hajnalban. MTI/AP/Tomer Neuberg)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »