Büntetőeljárás indult a Denník N két újságírója ellen

Büntetőeljárás indult a Denník N két újságírója ellen

A Rendőri Testület Pozsonyi III. Járási Igazgatóságának nyomozója büntető eljárást indított a múlt héten a Denník N riportere, Monika Tódová és főszerkesztő-helyettese, Konštantín Čikovský ellen. A két újságírót bizalmas és nem nyilvános információk veszélyeztetésével vádolják. A vádlottak a Büntetőtörvénykönyv értelmében akár egyéves börtönbüntetést is kaphatnak.

A rendőrségi határozat szerint egy 2018-ban írt újságcikk miatt indult az eljárás, amelyet Tódová jegyzett október 22-én Peter Tóthról azzal a címmel, „Peter Tóth elismerte, hogy Kočner megbízásából a gyilkosság előtt megfigyelte Kuciakot és más újságírót”. Az ügyészség három évvel a cikk megjelenése után emelt vádat, közvetlenül az előtt, hogy a „tett” elévült volna, írja a denníkn.sk portál, amely szerint a vád mögött a volt újságíró, később a SIS tagja, illetve Marian Kočner volt barátja és bizalmasa, Peter Tóth büntető feljelentése áll. Peter Tóthról ismeretes, hogy illegálisan újságírókat figyelt meg.

Idén márciusban Kočnert, Peter Tóthot, Miroslav Kriakot, Štefan Mlynarčíkot és Juraj Škripet a NAKA bizalmas szóbeli és egyéb magánjellegű nyilatkozatok megsértésének vétségével vádolta meg, illetve azzal, hogy újságírókat követtek. A megfigyelő csoportot a SIS egykori tagja, Kriak vezette Tóth parancsára.

A megfigyelés kiterjedt volt. Ján Kuciakon kívül, akit barátnőjével, Martina Kušnírovával együtt 2018 februárjában kegyetlenül meggyilkoltak, megfigyelték Tódovát is, fotókat és hangfelvételeket készítettek a Týždeň főszerkesztőjéről, Štefan Hríbről, továbbá Eugen Kordáról, Adam Valčekről, Marek Vagovičról, Dag Danišról és Zuzana Petkováról is.

A rendőrség először elutasította a büntetőfeljelentést, Tóth azonban panasszal élt, amiről a pozsonyi ügyészség döntött, és az azt mondta, hogy az újságírók ellen vádat kell emelni.

A nyomozó szerint az alábbi mondat képezi a bűncselekmény tárgyát:

Tóth a Médiákról portálnak azt nyilatkozta, hogy a Denník N hazudik. »Nem tudom, mi van a nyomozati aktában, de az én vallomásom a nevemmel és az aláírásommal biztosan nincs benne« írta. Azért állítja ezt, mert titkos tanúként vallott.”

Hírdetés

És éppen ezzel az utolsó mondattal követtek el bűncselekményt a nyomozó szerint, mivel így állítólag a nyilvánosság előtt felfedték Tóth, mint titkos tanú kilétét a Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolását érintő büntetőeljárásban.

A vád szerint a nyilvánosság csak annak köszönhetően szerezhetett tudomást arról, hogy Peter Tóth titkos tanú, hogy Monika Tódová és a főszerkesztő-helyettese felfedték a kilétét a szóban forgó cikkben. A dokumentum szerint Tóth kilétének felfedése veszélybe sodorhatta volna a biztonságát, mivel abban az időben még senki sem tudhatta, Kuciak és Kušnírová gyilkosának hány lehetséges cinkosa van még szabadlábon.

A denníkn.sk szerint azonban Peter Tóth már 2018. október 5-én, azaz azon a napon, amikor tanúskodni ment – 17 nappal tehát a cikk megjelenése előtt – a közösségi hálón azt írta, tévedett Kočnerrel kapcsolatban, és a gyilkosság túlmutat az elviselhetőségén határán.

Ez is azt jelezte, hogy Tóth vallani fog Kočnerról. A tanúvallomásból továbbá az is nyilvánvaló volt, hogy senki másról nem lehetett szó, csakis Peter Tóthról. Később az ügy főtárgyalásán azt is bevallotta, attól kezdve abbahagyta a telefonos kommunikációt Kočnerral, és elmondása szerint Kočner ebből rögtön tudta, hogy ellene fog tanúskodni. A portál szerint Tóth másoknak is beszélt arról, hogy tanúskodni fog, azaz ezt a „titkos” tényt saját maga is terjesztette.

Az újságírók elleni vádakra Matúš Kostolný, a Denník N főszerkesztője is reagált.

Leállították Pčolinskýt, Haščákot és a Gorillát. Büntetni akarnak az igazságot leíró újságcikkek miatt. Peter Tóth sohasem volt titkos tanú. A Facebookon is bejelentette, hogy már nincs Kočnerrel. Peter Tóth akkor is és ma is a cinkosa volt, és közérdek volt, hogy a nyilvánosság tudjon erről. Tényleg próbálják elhallgattatni az igazságot, de nem fog nekik sikerülni.”

A pozsonyi rendőrség csak azt erősítette meg, hogy „a Rendőri Testület Pozsonyi III. Járási Igazgatóságának illetékes osztálya nyomozást folytat bizalmas és nem nyilvános információ veszélyeztetésének bűntette ügyében bűnrészesség formájában”.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »