Bugár a visszatérést fontolgatja? A balliberális sajtóban szidalmazza a Szövetséget, kritizálja Gyimesit, és hazudik a Körkép.sk-ról

Bugár a visszatérést fontolgatja? A balliberális sajtóban szidalmazza a Szövetséget, kritizálja Gyimesit, és hazudik a Körkép.sk-ról

Annak ellenére, hogy állítólag politikai nyugdíjban van, Bugár Béla, a Most-Híd alapítója és egykori pártelnöke egyre többet szerepel a szlovák sajtóban. Néhány nappal ezelőtt a sokak által Soros György nevéhez kötött SME napilap online verziójában beszélgetett Zuzana Kovačič Hanzelovával. Bugár hozta a formáját, már ami a tények eltorzítását illeti, többek között arról beszélt, hogy a Most-Hídon kívül mindenkit Orbán Viktor finanszíroz az Aliancia-Szövetségben, és több hazugságot is megfogalmazott portálunkkal kapcsolatban. Mondott persze mást is, Orbán Viktorról szólva különös mód mértéktartó volt, ami minimum gyanakvóvá tett minket az interjú hallgatása közben.

Bugár Béla már nem az Aliancia-Szövetség tagja, nagyjából egy hónapja lépett ki a pártból. Ugyanakkor folyamatosan bírálta és bírálja annak nem most-hidas platformjait, és most sem tett másképp. Arról beszélt, hogy az Aliancia-Szövetség belső megállapodásait Berényi József (MKP-Platform elnöke) rúgja fel, a pártelnök, Forró Krisztián pedig az ő pártján áll, és ahelyett, hogy az egész párt elnöke lenne, csak az MKP-t képviseli.

Élesen támadta Gyimesi Györgyöt, az OĽANO parlamenti képviselőjét is, aki Bugár szerint „visszaél a kisebbségi témákkal”.

Arra a kérdésre, hogy „mennyi szlovákiai magyar politikust finanszíroz Orbán Viktor” Bugár azt a választ adta, hogy az „MKP és részben az Összefogás” politikusait, majd úgy módosította a választ, hogy „tulajdonképpen, a Most-Hídon kívül mindenkit”.

Zuzana Kovačič Hanzelová azt is megkérdezte, nem kellene-e félnie Szlovákiának a „magyar terjeszkedéstől”. Erre Bugár tőle váratlanul azt a választ adta, hogy Orbán valójában magyar terjeszkedésről nagyon régóta nem beszélt, ő a gazdasági kötődések elmélyítését támogatja.

Ezen a ponton érdemes felvetni annak lehetőségét, hogy Bugár talán a visszatérést fontolgatja. Mintha eljátszaná a mértéktartó politikust, aki enyhíti a feszültséget Szlovákia és Magyarország között. Márpedig épp ezt hangsúlyozza ki Bugár legtöbbször a Most-Híd vélt eredményei között, miközben lejáratja a Most-Híd által gúzsba kötött Aliancia-Szövetséget, és Gyimesi Györgyöt. Ahogy 2008-2009-ben majd most is a konzervatív vonalat követő politikusokat teszi meg felelősnek minden hibáért, közben pedig erkölcsi magaslóról próbál saját új alternatívát létrehozni…

Hírdetés

Másképp nehéz megmagyarázni, hogy annak a pártnak az elnöke, amely megszavazta a Himnusz-törvényt és lepaktált Robert Ficoval, Orbán Viktor határvédő kerítéseit bírálta, illetve akinek politikai felelőssége van abban, hogy több tízezerrel csökkent a felvidéki magyarok száma az elmúlt tíz évben, most azt üzeni Ivan Korčoknak, hogy meg kéne gondolnia mit mond, mielőtt kinyitja a száját a magyar közösséget illetően.

Működik a hazugsággyár

Hazugságokból nem volt hiány az interjúban. Azt a műsorvezető által megfogalmazott vádat, hogy Orbán Viktor befolyásolja a szlovákiai magyar konzervatív sajtót, Bugár kijelentette, hogy Orbán támogat szlovákiai magyar médiumokat, de állítása szerint ugyanezt teszi Gyimesi György is.

„Példaként megemlíthetem a Körképet. Egyértelműen azt írja, amit Orbán és amit Gyimesi mond”.

mondta, majd kijelentette, hogy a Körkép.sk kapta a legnagyobb támogatást a Kisebbségi Kulturális Alap idei pályázati szezonjában – ami nem igaz, a valós helyzetről külön írásban számolunk majd be. Mindenesetre, Bugár vagdalkozása nem véletlen, tekintettel arra, hogy eddig a Most-Híd szekerét bő egy évtizeden keresztül toló sajtóorgánumok fölözték le a KKA forrásait, a kultúrmaffia megbízottjai kvázi egymásnak szavazták meg a nagyösszegű támogatásokat – mivel a Most-Híd úgy állította össze a szabályzatot, hogy teret adjon az ilyen összeférhetetlenségeknek. Közben a Körkép.sk pályázatait ideológiai alapon pontozták le.

Ezekről a visszásságokról épp a Körkép.sk számolt be többször is, és Gyimesi volt az, akinek kezdeményezésére a Most-Híd által gyakran használt kiskapuk bezáródtak. Nyilván sokaknak fáj, hogy nem uralják többé a pénzcsapokat.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »