Budapest nem kér a Mi Hazánk ötletéből

Budapest nem kér a Mi Hazánk ötletéből

A Fővárosi Közgyűlés nem ért egyet azzal, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2024-es általános választását megelőzően az önkormányzati választási rendszer „bármilyen átalakítására sor kerüljön”.

A testület szerdai ülésén Karácsony Gergely főpolgármester az első napirendi pontként tárgyalt személyi döntésekről szóló előterjesztéshez benyújtott módosító javaslatát a képviselők 18 igennel, hat tartózkodás mellett fogadták el. A Fidesz-KDNP képviselői közül hárman nem szavaztak, hatan tartózkodtak.

Hírdetés

A Fővárosi Közgyűlés határozatában emlékeztet arra, hogy az Európa Tanács Velencei Bizottsága szerint az általános választások időpontját megelőző egy évben a választási rendszert nem szabad módosítani.

Ahogy arról az Infostarton beszámoltunk a javaslat lényeg, hogy a jövő június 9-ei önkormányzati választás után már ne a kerületi polgármesterek alkossák és a képviselőket a listás rendszer alapján válasszák meg a budapestiek. Fővárosi listát pedig az a párt állíthatna, akinek legalább három kerületben van polgármesterjelöltje, vagy főpolgármester-jelöltet indít.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »