Brutális lakásdrágulás várható Budapesten – a bérletdíjak is emelkedni fognak

Brutális lakásdrágulás várható Budapesten – a bérletdíjak is emelkedni fognak

Az éve eleji tranzakciószámokat látva egyre inkább úgy tűnik, hogy 2024 a lakáspiaci élénkülés éve lesz – írja a Portfolio. A magasabb kereslet viszont egyelőre mérsékelten jelent csak meg az árakban, de az év második fele ebben is változást hozhat – teszik hozzá.

A legtöbb fiatal már most is úgy gondolja, soha nem lesz esélye saját lakást venni. Most még drágábbak lesznek az ingatlanok.

A Portfolio felmérése szerint idén a tavalyinál akár 25-30 százalékkal több ingatlan-adásvételre lehet számítani. Márpedig törvényszerű, hogy a magasabb kereslet idővel az árakban is megjelenik.

Az előttünk álló egy évre még óvatosabbak az áremelkedésre vonatkozó becslések. A megkérdezett szakértők továbbra is úgy látják, hogy a felújított, korszerűbb lakások ára emelkedhet jobban, függetlenül attól, hogy az Budapest belvárosában, vagy a külvárosban található.

Várhatóan a rosszabb állapotú fővárosi lakások fel év múlva már 2 százalékkal lesznek drágábban. Egy év múlva pedig már 4-5 százalékos áremelkedés várható.

Hírdetés

A jó állapotú lakások esetében ennél is nagyobb drágulásra számíthatunk:

Ezek fél év alatt 4, egy év alatt pedig akár 8 százalékot is drágulhatnak.

Folytatódik a bérleti díjak folyamatos emelkedése

A portál által megkérdezett szakértők 80 százaléka számít drágulásra. Az emelkedésre számítók közel fele a jó állapotú lakásoknál éves szinten akár 10 százalék feletti áremelkedést is elképzelhetőnek tart.

A bérleti díjak hónapról hónapra kúsztak felfelé. A folyamat várhatóan az előttünk álló évben is folytatódni fog,

fél év múlva 5, egy év múlva 9 százalékkal lehetnek magasabban, mint ma.

(Címlapkép: MTI)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »