Bővülhet az F1-es istállók száma, de nem Andrettiékkal

Bővülhet az F1-es istállók száma, de nem Andrettiékkal

A korábbi híresztelésekkel ellentétben nyitottak lennének a Forma–1-ben egy tizenegyedik csapat érkezésére, van azonban egy csavar a történetben, ami miatt még ez a fejlemény sem kedvezhet az Andretti-családnak.

Név- és tulajdonosváltásoktól eltekintve 2016 óta változatlan a Forma–1-es mezőny összetétele, ennek megfelelően azt azóta is tíz csapat alkotja. Ugyanakkor hosszú ideje téma, mikor bővülhet újra a rajtrács – jelentkező lenne is rá Andrettiék révén. Terveik szerint 2024-ben már Renault-motorokkal indulna a királykategóriában az Andretti Global, ám a Forma–1 és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) vezérkara a folyamatos amerikai terjeszkedés ellenére sem hajlik arra, hogy a Haas után egy második csapatot is beengedjen a sorozatba a tengerentúlról.

A The Race értesülései szerint Andrettiék esetében még az sem lenne elég, ha minden anyagi és nem anyagi feltételnek megfelelnének (állításuk szerint egyébként minden kritériumnak eleget tesznek), ugyanis szívesebben látnának a Forma–1-ben egy újabb gyári csapatot, mely globálisan nagyobb lefedettséggel bír, és ebből adódóan nemzetközi szinten is vonzóbb. A portál úgy tudja, leginkább két konstruktőr jöhet szóba:

a Honda és az Audi

– mindkét esetben azonban óriási akadályokat kell legyűrni ahhoz, hogy meg is valósulhasson a Forma–1-es projekt – szemlézi a Vezess.hu.

/* (c)AdOcean 2003-2018, portfolio_hu.Infostart_2018.mobile_site.cikkek.banner_cikkozi_extra */

Hírdetés

ado.slave(‘adoceanindexhuokdtbqijve’, {myMaster: ‘dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47’,
onServerEmission: function(){document.getElementById(„y-adoceanindexhuokdtbqijve”).classList.add(„uysdfa6ds”);},
onServerEmissionEmpty: function(){}
});

Habár az Audi csatlakozását jó ideje rebesgetik már, ahogy a Volkswagen-konszern egy másik márkája, a Porsche esetében is, de a jelek szerint nem sok érdekük fűződik az ingolstadtiaknak ahhoz, hogy a nulláról építsenek fel egy csapatot. Sokkal valószínűbb forgatókönyv lehet, hogy egy már meglévő csapatba vásárolják be magukat, aminek aztán saját motort építenek.

Lapértesülések szerint még esély is lehet a Sauber és az Audi házasságára, hiszen amellett, hogy van potenciál a csapatban, hajlandó lenne eladni a névhasználati jogokat – mindemellett a múltban útjaik már keresztezték egymást, amikor a német márka LMP1-es projektjében dolgoztak együtt. Ugyanakkor mások szerint jobb választás lenne a Williams, már csak az angliai főhadiszállás miatt is, másrészt a Dorilton Capital is érdekelt lehet az eladásban, mivel a csapat értéke jelentősen megnőtt, amióta a befektetőcsoport 2020 őszén lebonyolította az adásvételt.

A Hondánál azonban már más a helyzet, hiszen a japánok még csak a tavalyi év végén szálltak ki a Forma–1-ből, motorszállítóként is, igaz, a Red Bull két csapatát azóta is segítik a háttérből, nem is annyira titokban. 2025 végéig ráadásul mind a Red Bull, mind pedig az AlphaTauri a Honda erőforrásait használja, ám az együttműködés ezután aligha fog folytatódni. A The Race ugyanis már tényként kezeli, hogy a Red Bull hamarosan bejelentik a Porschével kötött, 2026-tól kezdődő megállapodást.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »