Borrell: Macron oroszországi látogatása némileg enyhítette a feszültséget, de csodát nem hozott

Borrell: Macron oroszországi látogatása némileg enyhítette a feszültséget, de csodát nem hozott

Ha az emberek hajlandóak egy asztalhoz ülni és beszélgetni, akkor úgy vélem, van remény arra, hogy ne menjenek bele egy katonai konfrontációba – mondta az európai diplomácia vezetője, Josep Borrell Macron francia elnök oroszországi látogatása kapcsán.

Emmanuel Macron oroszországi látogatása „némi enyhülést hozott a feszültségbe”, ami a Nyugat és Moszkva közt az utóbbi időben Ukrajna kapcsán kialakult, de „csodát” nem – jelentette ki Borrell.

Pozitív jelzés

Ebben az értelemben Macron Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való hétfői találkozója „pozitív jelzés” és „jó kezdeményezés” volt – fűzte hozzá Borrell. „Úgy vélem, hogy ez olyan lépés volt, amely enyhítette a nemzetközi feszültséget” – mondta.

Borrell: A probléma még nem oldódott meg

Jelenleg intenzív diplomáciai tevékenység folyik a háború elhárítása érdekében. Borrell korábban a jelenlegi európai helyzetet a legveszélyesebbnek nevezte a hidegháború befejezése óta. Mint mondta, Macron Putyinnal való találkozása után „konkrét” megoldásokat látott a válságra, az orosz vezetőtől pedig biztosítékokat kapott arra vonatkozóan, hogy további eszkalációra nem kerül sor.

Hírdetés

Optimizmusa ellenére Borrell kijelentette, hogy szerinte a probléma „még nem oldódott meg”.

Macron elnök moszkvai látogatása fontos volt, de nem tett csodát”

– mondta hozzátéve: semmi jele annak, hogy Oroszország enyhítene a válságon.

Az orosz tisztviselők számára nem Ukrajna a legfontosabb, hanem az „új európai biztonsági architektúra” – jelentette ki Borrell hozzátéve, hogy „ezért az architektúráért küzdenek”. „Nyomást gyakorolnak Ukrajnára, hogy tárgyalhassanak valamiről, ami a számukra fontos – a NATO-bővítésről és a biztonsági aggályaikról” – magyarázta Borrell.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »