Borboly Csaba lemondását kérik

Borboly Csaba lemondását kérik

Hivatalból büntetőjogi eljárást indított a Hargita megyei rendőrség gondatlanságból elkövetett testi sértés és hivatali mulasztás miatt a csíkszeredai megyei kórház szemészeti osztályán Pseudomonas aeruginosa baktériummal megfertőződött páciensek ügyében, az Eredélyi Magyar Néppárt Hargita megyei szervezete pedig lemondásra szólította fel Borboly Csabát, a kórházat fenntartó Hargita Megyei Tanács elnökét.

A kórházban 14, szürkehályoggal műtött beteg esetében alakult ki a szemgolyó gyulladása. Közülük hat betegnél Pseudomonas aeruginosa baktériumot azonosítottak. 13 beteget újraműtöttek, közülük hárman elvesztették látásukat a műtött szemen. Hat páciens látása romlott, öt páciensé pedig nem vagy csak kis mértékben romlott.

Hírdetés

Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke pénteken bejelentette, hogy ellenőrző testületet küldött a kórházba az ügy kivizsgálása végett. A Hargita megyei közegészségügyi igazgatóság az ügy miatt 30 ezer lej értékben rótt ki bírságokat, Tar Gyöngyi, az igazgatóság vezetője szerint a kórház szemészeti részlegén súlyos hiányosságok voltak a fertőtlenítési eljárások betartása terén. Sergiu Sîngeorzan, a megyei kórház fertőzésmegelőzési osztályának vezetője szintén úgy nyilatkozott egy pénteki sajtótájékoztatón, hogy a baj a sterilizálási eljárások be nem tartásából származott, és hogy a baktérium valószínűleg kívülről került a kórházba, majd a személyzet által terjedt el.

A csíkszeredai kórházban történtek miatt az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Hargita megyei szervezete azonnali lemondásra szólította fel Borboly Csaba megyei tanácselnököt. Mint a tegnap kiadott közleményében az EMNP fogalmaz, „a sorozatos mulasztások következményeként több ember is maradandó egészségkárosodást szenvedett” és „e tényt semmiféle sikerpropaganda és kommunikációs trükk nem fedheti el”. Az EMNP kéri az elmúlt tíz év kórházi fejlesztéseinek és közbeszerzéseinek azonnali felülvizsgálatát, az eset széles körű kivizsgálását, a felelősök megállapítását, valamint a megfelelő szankciók meghozatalát is.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »