Blinken: Amerika jó fejként fektet be Afrikában a néger országokkal közös demokratikus és jogállamisági értékek mentén

Az Egyesült Államok úgy fektet be Afrikában, hogy a térség országainak emiatt nem kell fenntarthatatlan adósságokba verniük magukat – jelentette ki szombaton Szenegálban Antony Blinken amerikai külügyminiszter, amikor amerikai vállalatok egymilliárd dolláros üzleti megállapodást írtak alá Dakarban.

Dakarban négy amerikai cég írt alá a szenegáli kormánnyal – az amerikai külügyminiszter jelenlétében – infrastruktúra-fejlesztési megállapodást. Ezek Washington szerint átlátható és fenntartható módon segítenek a nyugat-afrikai országnak.

E beruházások "olyan közös értékeinket tükrözik, mint a demokrácia, az átláthatóság, a jogállamiság és az innováció" – fogalmazott Blinken, aki franciául beszélt, mint mindig, amikor francia nyelvű országokba látogat.

Hírdetés

Az Egyesült Államok úgy fektet be, hogy nem veri kezelhetetlen adósságba az adott országot – hangsúlyozta az amerikai külügyminiszter. Kiemelte, hogy az aláírt megállapodások javítják a szenegáli infrastruktúrát és közbiztonságot, munkahelyeket teremtenek, és ellenállóbbá teszik az országot a klímaváltozás kedvezőtlen hatásaival szemben.

Antony Blinken négyszemközti megbeszélést folytatott Macky Sall szenegáli elnökkel, elsősorban biztonságpolitikai kérdésekről, kivált a dzsihadista erőszak erősödéséről az afrikai Száhel-övezetben. Szenegál a terrorizmus elleni küzdelemben az Egyesült Államok szövetségese.

Szenegál az amerikai külügyminiszter afrikai utazásának utolsó állomása. Előzőleg Kenyába és Nigériába látogatott.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »