Blanár szerint nem lesznek konkrét eredményei a svájci békecsúcsnak

Blanár szerint nem lesznek konkrét eredményei a svájci békecsúcsnak

Juraj Blanár (Smer-SD) külügyminiszter azt mondta, nem számít arra, hogy konkrét eredményekkel zárul a svájci békecsúcs, mivel például sem Oroszország, sem Kína nem lesz ott – tájékoztatta a TASR hírügynökséget a külügyminisztérium kommunikációs osztálya, és hozzátette, a tárcavezető részt vesz a csúcstalálkozón.

mondta Blanár. A miniszter Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnököt fogja képviselni a csúcstalálkozón.

A külügyminisztérium hozzátette, a szlovák kormány szorgalmazza a békés megoldások megtalálását, ezért Szlovákia minden, a békével kapcsolatos kezdeményezést támogat. „Beigazolódik az, amit a kormány mond, hogy a konfliktus harmadik éve nem hoz katonai megoldást. Mindenekelőtt tárgyalásokra van szükség, és diplomáciai megoldásokat kell keresnünk az ukrajnai konfliktus diplomáciai úton történő megoldására” – tette hozzá a külügyminisztérium.

Hírdetés

Az ukrajnai békéről szóló csúcstalálkozót június 15-én és 16-án rendezik meg a svájci Bürgenstock üdülőhelyen. Célja megteremteni a feltételeket a magas szintű egyeztetésekhez, hogy elinduljon egy folyamat, amely a nemzetközi jog és az Egyesült Nemzetek Alapokmánya alapján komplex, igazságos és tartós békét hoz Ukrajna számára.

A csúcstalálkozó témái között szerepel a nukleáris biztonság, humanitárius szempontok, az élelmezésbiztonság, valamint a hajózás szabadsága. Mintegy 90 küldöttséget várnak a csúcstalálkozóra a világ minden tájáról.

tasr


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »