Blanár a háború második évfordulóján Ukrajna támogatása mellett állt ki

Blanár a háború második évfordulóján Ukrajna támogatása mellett állt ki

Juraj Blanár (Smer) szlovák külügyminiszter az orosz-ukrán háború kitörésének második évfordulóján (február 24.) nyilatkozatban ítélte az orosz agressziót. Azt hangsúlyozta, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió „egyértelműen a nemzetközi jog megsértését jelenti”.

áll a miniszter hivatalos nyilatkozatában.

közölte Blanár. Érdemes kiemelni, hogy a felsorolásból szándékosan hiányzik a katonai segítség említése, amit a kormány állami szinten továbbra is elutasít.

Ugyanakkor a külügyminiszter szorgalmazta a mielőbbi béketárgyalások megkezdését is:

Hírdetés

„A Szlovák Köztársaság szorgalmazza a béketárgyalások mielőbbi megkezdését, ami nem lehetséges politikai akarat és aktív, közös diplomáciai erőfeszítések nélkül. Ezért támogatjuk a béketörekvéseket, beleértve Ukrajna államfőjének békekezdeményezését is e cél elérése érdekében”

állt a közleményben. Blanár leszögezte, hogy Szlovákia kész konstruktívan csatlakozni a az ezirányú nemzetközi tárgyalások. Hangsúlyozta ugyanakkor – nyitvahagyvaa  politikai kiskaput a nyugati mainstream narratívája előtt – , hogy az elért békének „komplexnek, igazságosnak, tartósnak és az ENSZ Alapokmányának megfelelőnek kell lennie.

„Szlovákia szolidaritást érez a katonai invázió minden áldozatával szemben”

zárul a nyilatkozat.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »