Blaha: Az uniós választások után foglalkozunk az új házelnök személyének kérdésével

Blaha: Az uniós választások után foglalkozunk az új házelnök személyének kérdésével

Blaha: Az uniós választások után foglalkozunk az új házelnök személyének kérdésével Mészáros Richárd2024. 04. 14., v – 14:42

A koalíció csak a júniusi európai parlamenti választások után foglalkozik azzal, ki veszi át a házelnöki tisztséget – jelentette ki Ľuboš Blaha (Smer) az RTVS O 5 minút 12 című műsorában. Hozzátette, tiszteletben tartja, hogy a tisztség a Hlasé, és ahhoz, hogy Andrej Dankót, az SNS elnökét nevezzék ki, az ő nagyvonalúságukra lenne szükség. Ennek megvitatását a Hlasra és az SNS-re bízza. Jozef Hajko, a KDH parlamenti képviselő taktikázást lát Robert Fico (Smer) kormányfő részéről ebben a kérdésben.

Blaha szerint a parlament új vezetőjének kérdése nem döntő jelentőségű az elkövetkező időszakban. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, a Smer is nagylelkűséget tanúsított a Hlasszal szemben, amikor a parlamenti választás után a pártok egyenlően osztották fel a minisztériumokat. Kijelentette, a koalíció stabil, és nem tervezik a tárcák újraosztását.

Hajko szerint Fico nyilatkozatából egyértelművé válik, hogy taktikázás folyik. „Feltételeztük, hogy a parlament elnöke a Hlasból kerül ki” – mondta. Elvárják, hogy az új házelnök megfelelően irányítsa a parlamentet, Hajko szerint azonban Danko a saját ambícióit helyezné előtérbe.

Hírdetés

A politikusok Irán Izrael elleni támadására is reagáltak. „Mindenekelőtt önmérsékletre szólítunk fel, mert el kell kerülni a megtorlás spirálját és a konfliktus eszkalálódását” – mondta Blaha, hozzátéve, hogy ez háborúhoz vezethet Irán és Izrael között. „Ez egy nagyon komoly konfliktus lehet” – tette hozzá. A Smer elítéli az iráni támadást, valamint Izraeli iráni célpontok ellen intézett támadását Damaszkuszban.

„Figyelembe vesszük, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát a Hamász által elkövetett támadásokkal szemben, másrészt Izrael még a szövetségeseit sem tartja tiszteletben” – mondta Hajko. A KDH nagyon veszélyesnek tartja Irán fellépését, amely a feszültségek további eszkalálódásához vezethet. „A támadó műveletek leállítására szólítunk fel. Felszólítjuk a szlovák kormányt is, hogy összpontosítson Szlovákia légterének védelmére” – tette hozzá.

Az uniós források vagy a helyreállítási tervből származó pénzek kifizetésének esetleges felfüggesztésével kapcsolatban Blaha elmondta, az Európai Bizottság technikai kérdése arra irányul, mi lesz a Speciális Ügyészség ügyészeivel, miután azt megszüntették. Mint mondta, erre az igazságügyi tárca és a Főügyészség ad majd választ.

A KDH egy levélben fordul az Európai Bizottsághoz, amelyben kijelentik, Szlovákia a Speciális Ügyészség megszűnése után is jogállam, a fékek pedig működnek. „Mert Szlovákiában elismerjük a parlament, a kormány, a bíróságok és az ügyészség hármasának hatalommegosztását” – mondta, egyúttal bírálva a Progresszív Szlovákiát, amiért Brüsszelhez fordultak. Ezt az uniós választások előtti kampánynak tudja be.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »