Bírósági felügyelet alá helyezték a leállt lélegeztetõgépek ügyében a Victor Babeº kórház két alkalmazottját

60 napos bírósági felügyelet alá helyezte pénteken a bukaresti törvényszék a fővárosi Victor Babeş Intézet két alkalmazottját, akik ellen gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indult eljárás a kórháznál áprilisban történt, három halálos áldozatot követelő tragédia ügyében.

Az ügyészek eredetileg a két gyanúsított – a kórháznál szerelői beosztásban dolgozó Constantin Roşca és Virgil Laurenţiu Pisică, a műszaki osztály vezetője – előzetes letartóztatásba helyezését kérték, Bukarest harmadik kerületének bírósága azonban június 16-án ezt elutasította, és elrendelte a két személy házi őrizetbe helyezését.

Constantin Roşca és Virgil Laurenţiu Pisică fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen, a bukaresti törvényszék pedig helyt adott kérésüknek, és bírósági felügyelet alá helyezte őket. Az ítélet jogerős.

Hírdetés

A bukaresti ügyészség korábbi tájékoztatása értelmében a kórháznál szerelői beosztásban dolgozó Constantin Roşca helytelenül kezelte a mobil intenzív terápiás egység oxigénnyomás-szabályozóját, aminek következtében az oxigénnyomás a 6 bar-os maximális érték fölé nőtt, ez pedig a lélegeztetőgépek leállásához vezetett.

A műszaki osztály vezetőjét, Virgil Laurenţiu Pisică mérnököt azzal gyanúsítják, hogy nem látta el megfelelően a feladatait, nem gondoskodott arról, hogy a kórház udvarán található mobil intenzív osztály oxigénellátó rendszere a megfelelő műszaki paramétereknek megfelelően működjön, így az oxigénnyomás az incidenst megelőző két napon magas volt, ami kihatott a lélegeztetőgépek működésére.

Az ügyészség szerint a műszaki osztály vezetője már nem volt a munkahelyén, amikor kiderült, hogy csökkenteni kell az oxigénnyomást, ezért egyik beosztottját, Constantin Roşcát utasította arra, hogy ezt megtegye, anélkül azonban, hogy elmagyarázta volna neki, hogyan működik a készülék. A szerelő hibásan hajtotta végre a beavatkozást, ami aztán a lélegeztetőgépek leállásához vezetett – állítják az ügyészek.

Áprilisban életét vesztette a bukaresti Victor Babeş kórház mobil intenzív terápiás osztályán kezelt három koronavírusos beteg, miután az oxigénnyomás hirtelen növekedése miatt leálltak a lélegeztetőgépek. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »