Betiltják a Telegramot Spanyolországban

Betiltják a Telegramot Spanyolországban

Egy spanyol bíróság szerzői jogok állítólagos megsértésére hivatkozva elrendelte a Telegram üzenetküldő alkalmazás betiltását az országban – közölte a bíróság döntésére hivatkozva több hírforrás, köztük a friatider.se hírportál.

A Spanyolországban most betiltott alkalmazás egyelőre még működik az országban, de a bíróság döntése kimondta, hogy azt a helyi internetszolgáltatóknak „a lehető legrövidebb időn belül” blokkolniuk kell.

A még 2013-ban – egy orosz testvérpár, Nyikolaj és Pevel Durov által – létrehozott, az időközben a Mark Zuckerberg érdekeltségébe tartozó Meta által felvásárolt Whatsapp konkurenciájának szánt alkalmazás leginkább az elmúlt négy évben vált népszerűvé világszerte. A Telegram népszerűsége nem utolsó sorban a platformon működtetett – a fősodrú média által többnyire került – témákat és nézőpontokat megjelenítő csatornákkal is összefüggésben van. Több európai uniós országban már korábban – részint a Covid krízis, majd az orosz-ukrán konfliktus kezdetét követően – elérhetetlenné tettek több a platformon működő csatornát többnyire állítólagos „dezinformációs tevékenységre” hivatkozva.

Hírdetés

Akkor miről is van itt most szó tulajdonképpen? Mikor lehet számítani hasonló értelmű – bármiféleképpen indokolt – intézkedések kiterjesztésére uniós szinten? Vagy ezek a felvetések – az elmúlt néhány évben sok mindent megélt – európai médiafogyasztó túlreagált paranojás félelmei lennének egy olyan EU-ban, amely minden más gondja ellenére az egyik legfontosabb célkitűzésének tartja a „dezinformációk” ellenes küzdelmet, olyan időkben amikor más, tízmilliókat érintő kérdések terítékre sem kerülhetnek?

 

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »