Betegség miatt zárva!

Betegség miatt zárva!

Észre sem vettük, hogy áthuppantunk 2022-be. A kínai horoszkóp szerint a páros évek jobbak, mint a páratlanok. Hát ebben nagyon bízunk. Hogy a három kettes csak jót hoz nekünk. Nagyon ránk férne egy afféle hagyományos év. Munkával, családi élettel, nagy találkozásokkal, maszkok és korlátok nélkül.

Ha felidézzük emlékeinkben, tavaly is ezt ígérték nekünk. Itt a vakcina, itt a megváltás…! De lassan már nem győzzük számolni a hullámokat. A következőt éppen január második felére várják. Állítólag akkora az omikron teljes mértékben átveszi a hatalmat. Napról napra egyre több az információ erről az új variánsról, és egyelőre úgy tűnik, kevésbé gyakran okoz súlyos tüdőgyulladást, mint a delta.

Okoz viszont valami mást. Mivel szinte futótűzként terjed, százezreket, milliókat fertőzhet meg akár egy nap alatt is.

Nemcsak a kórházak megtelésének veszélye forog tehát fenn, de az is, hogy nem lesz, aki dolgozzon.

Nagy-Britanniában és az Államokban már megbénult a légi és vasúti közlekedés, embertömegek esnek ki a stratégiai ágazatokból. Százezrek, milliók vannak otthon, kötelező karanténban. A gazdasági kár hatalmas… Nem véletlen, hogy a leginkább érintett országokban már a karantén idejének lerövidítése van napirendben. Hogy ne dőljön össze minden. Legyen a boltokban élelmiszer, a kórházakban orvos, a katedrákon tanító, az utcákon rendőr és még sorolhatnánk.

Hírdetés

Szlovákia kis ország. Itt a napi több tízezres megbetegedés is óriási galibákat okozhatna. Ha pedig akár százezres számokban dőlnének ki a munkaképesek, akkor az kész katasztrófa lenne.

Nem csoda, ha már most az ötnapos karantén lehetőségéről tárgyalnak a járványügyi szakértők. Gondoljunk bele, a már eleve kevés orvossal és nővérrel működő kórházak esetében ez hova vezethetne? Akár le is állhatna a gyógyítás, amire azért a történelem során szerintem még nemigen volt példa. Betegség miatt zárva! Ha ezt a táblát kitennék a legtöbb rendelő, kórházi osztály vagy éppen a műtő ajtajára, az bizony emberéletekbe kerülne.

A betegség miatt zárva táblának akkor sem örülnénk, ha boltba mennénk. Ha nincs otthon tej, kenyér vagy bármi egyéb, akkor meg vagyunk lőve. Ha nincs miből főzni, nincs mit enni, akkor vége van a világnak. Ha a patikában is zárva van az ajtó, még a gyógyszerünkhöz sem jutunk hozzá. De annak sem örülne senki télvíz idején, ha hirtelen leállna a fűtés, vagy elmenne az áram és aztán már vissza sem térne jó sokáig. Mert a „villanyosok” nagy része éppen otthon lábadozna. Ha egy közúti balesethez se mentő, se rendőr nem menne ki. Nem volna, aki kimenjen…

Lehetne ezt még fokozni. Nyugodtan kapcsolják csak be fantáziájukat és gondolják tovább ezt a sort.

Gyermekeink hétfőtől visszaülnek az iskolapadokba. De vannak, akik azt jósolják, csak két hétre. Mert utána annyi lesz a fertőzött, hogy nem marad más, mint az újbóli bezárás. Szép kilátások!

A negyedik hullám csúcsát január-február fordulójára saccolják, de lehet, hogy elhúzódik az egész, mint a rétestészta. Egészen márciusig. A meleg, a napsütés talán elaltatja a vírust, ha el nem is űzi. Jobb, ha lélekben felkészülünk néhány turbulens hétre. Lehet, hogy olyat élünk át, amit eddig soha. Hogy a fél ország otthon lesz, ahelyett, hogy dolgozna, vagy élné a mindennapi életét. De ezt is ki fogjuk bírni, mert az ember szívós fajta. Idővel pedig szép emlékként fogjuk őrizni magukban, mesélhetünk róla unokáinknak, amikor a fiók mélyéről előkerülnek az emlékbe eltett tesztelési maratonok negatív eredményei. Van belőlük egy egész paksaméta.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »