Beszélgetés a Vatikáni Rádió műsorában Erdő Péter bíborossal új római címtemploma átvétele kapcsán

Beszélgetés a Vatikáni Rádió műsorában Erdő Péter bíborossal új római címtemploma átvétele kapcsán

Szent II. János Pál pápa húsz éve kreálta bíborossá Erdő Pétert, akkor a Szent Balbina ókeresztény bazilikát jelölve ki római címtemplomául. Mivel a templom jelenleg felújításra szorul, Ferenc pápa új címtemplomot, a Római Szent Franciska-bazilikát jelölte ki Erdő Péter bíboros számára. Ez alkalomból beszélgetett a főpásztorral a Pápai Magyar Intézetben Gedő Ágnes.

Erdő Péter bíboros, prímás július 1-jén 18 órakor ünnepi szentmisével foglalja el új címtemplomát.

A Vatikáni Rádió műsorában elhangzó beszélgetés során Erdő Péter bíboros többek között ismerteti a hallgatókkal a templomcsere okait, illetve rámutat az új bazilika történelmi jelentőségére.

Június 29-én ünnepelte a világegyház Róma városának fővédőszentjeit, Péter és Pál apostolokat – erről is kérdezte Gedő Ágnes a főpásztort.

Az interjú a Vatikáni Rádió honlapján meghallgatható.

Hírdetés

Erdő Péter bíboros, prímást június 30-án rangos kánonjogi elismeréssel tüntettek ki az olasz képviselőházban. A Vox Canonica 2023-as díjat a Montecitorio palota Sala della Regina dísztermében vehette át, ünnepélyes keretek között. A főpásztor az eseményen örömét fejezte ki, hogy neki ítélték az idén a díjat, amely nemcsak jogi, hanem teológiai és lelkipásztori szempontból is egy fontos elismerés; majd előadást tartott, Az egyházi rend szentsége és az egyházkormányzati hatalom címmel.

A bíboros a Vatikáni Rádiónak adott interjúban utalt a képviselőházban mondott beszédére is, amely az egyházi rend szentsége és az egyházkormányzati hatalom témakörében hangzott el, Ferenc pápa új apostoli konstitúciójának fényében, amelyet a Szentatya a Római Kúria megreformálására hozott. Fontos tisztázni a laikusok és a felszentelt papok feladatát, hatáskörét a változó társadalomban, a mai Egyházban – emelte ki a Vatikáni Rádió magyar nyelvű műsorában meghallgatható beszélgetésben Erdő Péter.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »