Berlin és Washington megállapodott, befejezhetik az Északi Áramlat 2-t

Berlin és Washington megállapodott, befejezhetik az Északi Áramlat 2-t

Az Egyesült Államok és Németország közép-európai idő szerint szerda este megállapodtak a vitatott Északi Áramlat 2 gázvezeték befejezését illetően. Washington nem fogja szankcionálni a projektben részt vevő vállalatokat.

Az Északi Áramlat 2 egy 11 milliárd dolláros gázfolyosó projekt, amely a Balti-tengeren keresztül szállít majd földgázt Oroszországból Németországba. Megépülése jelentősen csökkenti a Szlovákián és a Lengyelországon keresztül menő gázvezetékek fontosságát. A legrosszabb forgatókönyv szerint azonban az országok nem csak a tranzitbevételeiktől esnek majd el, hanem kiszolgáltatottá válnak az orosz gázfegyvernek.

Lengyelország, Ukrajna élesen bírálta a projektet, amely szerintük rendkívül meggyengíti az európai energiabiztonságot. Korábban az Egyesült Államok is ezen az állásponton volt, ám később enyhített retorikáján azt hangoztatva, hogy a szankciók nem állítják az akkor már 95 százalékban kész gázvezeték befejezését.

Hírdetés

A mostani megállapodásnak a német Frankfurter Allgemeine Zeitung közlése szerint része az is, hogy Oroszország 2024-ig fenntartja az Ukrajnán keresztüli gázszállítást nyugati irányba, illetve Ukrajna jelentős pénzbeli támogatásban részesül.

Berlin és Washington egyezségének valószínűleg lesz még visszhangja. A lényegen ugyanis nem változtat semmilyen anyagi támogatás: mivel Moszkva Németországból bevételei jelentős részéhez hozzájut, nem tartja vissza semmi attól, hogy közép-kelet-európai országokat esetleg a gázcsapok elzárásával zsarolja meg.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »