Berényi József: Bugár beszél magyar egységről? Ha nem bontja meg azt annak idején, ma nem lenne ilyen problémánk

Berényi József: Bugár beszél magyar egységről? Ha nem bontja meg azt annak idején, ma nem lenne ilyen problémánk

A Szövetség parlamenti jelöltlistájáról, Gyimesi György és a Magyar Fórum politikusainak esetleges jelöltségéről kérdeztük Berényi Józsefet, a Szövetség Magyar Konzervatív Platformjának elnökét.

Kezdjük egy egyszerűnek látszó, de cseppet sem könnyű kérdéssel. Várhatóan mikor lesz a Szövetségnek végleges jelöltlistája?

A Szövetségen belül a platformok állítják össze a jelöltlistájukat, majd ezt kell összehangolni.

Az elnökségben megegyeztünk, hogy legkésőbb május közepére véglegesítjük a Szövetség listáját. A leadás határideje július 2-a, vagyis lenne még idő, de a cél az, hogy a jelöltek minél hamarabb oda tudjanak állni a választók elé.

Vagyis a jelöltállítás lehetőleg ne vigye el az energiákat a kampánytól…

Pontosan.

A jelöltállításnak úgy tűnik, két neuralgikus pontja van: Gyimesi György szerepvállalása a listán, illetve a Magyar Fórummal való lehetséges együttműködés. Gyimesi képviselővel az elmúlt hetekben az MKP platform több alkalommal is tárgyalt, s úgy tűnhetett, közel a megegyezés, bejelentés mégsem történt. Hol tartanak a tárgyalások?

Gyimesi Györggyel megállapodtunk, amíg nem zárjuk le a tárgyalásokat, részeredményeket nem osztunk meg a nyilvánossággal.

Ehhez eddig mindenki tartotta magát, most sem szeretnék ettől eltérni.

Vagyis nem árulja el nekünk, miért nem sikerült eddig megállapodniuk?

Annyit tudok elmondani, hogy folytatjuk a tárgyalásokat, és bízom benne, sikerül megegyezésre jutnunk.

Ezzel szemben a Híd platform kategorikusan kikötötte, hogy a Szövetség grémiumában nem fogják támogatni Gyimesi jelöltségét. Mi lehet ennek a következménye? Pártszakadás?

Messzebbről kezdeném a választ,

az MKP-nak az a célja, hogy minél szélesebb listát tudjunk a választók elé állítani a szeptember 30-i választásokon, és lehetőleg egy magyar lista legyen, amelyen mindenki helyet kap, aki a politikában számít és indulni szeretne. Erről a listáról mindenki kiválaszthatja a neki szimpatikus jelölteket, erre megvan a lehetőség a karikázással.

Vagyis számunkra a közös lista az elsődleges, és nem a személyek megítélése. Nyilvánvaló, értékrendileg Gyimesi nyilvánvalóan közelebb áll az MKP-hoz, mint a Magyar Fórum. Ezért logikus, hogy mi Gyimesivel tárgyalunk, a Híd és az Összefogás a Magyar Fórummal. Megtehettük volna, hogy már a folyamat elején kikötjük, hogy Simon akkor jöhet, ha jön Gyimesi is. De ezt nem tettük meg, mert a megegyezés, az együttműködés és az egységes magyar lista elkötelezett hívei vagyunk.

Hírdetés

Ez világos. Mégis a Híd platform, de a sajtóban megnyilatkozva Bugár Béla, a Most-Híd korábbi elnöke is Forró Krisztiánt helyezi nyomás alá, hogy az ő felelőssége a párt egyben tartása. Amivel kimondva, kimondatlan arra utalnak, az országos elnök utasítsa el Gyimesi jelölését.

Ezzel kapcsolatban hadd mondjam már el,

az a Bugár akarja megszabni, hogyan nézzen ki a magyar egység, aki 2009-ben azt megbontotta. Ha nem bontotta volna meg az egységet, akkor most nem kellene azzal küszködnünk, hogy jóvá tegyük azt az óriási hibát, amit 2009-ben elkövetett. Ezek után azt gondolom, nem abból kell kiindulni, amit Bugár mond.

A másik dolog, a Híd platform ellenérve Gyimesivel szemben az, hogy személyesen megsértette őket. Ha ebből indulnánk ki, ki kit sértett meg az elmúlt időszakban, akkor a Szövetség sem jött volna létre. Mást ne mondjak, a hidas megyeelnökjelölt annak idején teleszórta a Dunaszerdahelyi járást, azt üzenve, Berényire nemhogy a megyét, de még a kutyáját sem bízná. Ennek ellenére ma ott ülünk a Szövetség elnökségében, és próbáljuk keresni a közös hangot – tehát a sértődöttség gyerekes dolog, nem lehet a tárgyalások kiindulópontja.

Csak ismételni tudom, a legfontosabb, hogy a listán minden fajsúlyos magyar politikus helyet kapjon. Aki nem ebben gondolkodik, meggyőződésem szerint szembe megy a felvidéki magyar emberek akaratával és érdekeivel, és veszélyezteti az öt százalékos parlamenti küszöb átlépését.

Tisztázzunk egy dolgot. A grémiumnak, az Országos Tanácsnak vagy a pártelnöknek van kompetenciája dönteni a Szövetség jelöltlistájáról?

A platformok állítják össze a listát, mi az MKP-ban ahhoz tartjuk magunkat, hogy ebben a platformoknak szabadságuk van, és nem beszélünk bele egymás jelöléseibe. A grémiumnak jóvá kell hagynia ezt a listát, majd pedig az Országos Tanácsnak is meg kell szavaznia.

Az elnöknek csak szélsőséges helyzetben van szerepe, ha a kérdés az, hogy egyáltalán lesz-e a pártnak listája, vagy nem. Ha valamelyik platform azt mondja, hogy a listát nem fogadja el egy személy miatt, akkor mi történik? Nem indulunk a választáson? Ebben az esetben az elnöknek kell döntenie, az nem lehet alternatíva, hogy nem adjuk le a listát.

Térjünk át a Magyar Fórummal való lehetséges választási együttműködésre. A héten a Szövetség elnöksége döntött arról, hogy folytatják a megszakadt tárgyalásokat Simonékkal. Az érdekelne, hogy szövetségi szinten tárgyalnak majd, vagy a kezdeményező platform – értsd a Híd, esetleg az Összefogás dolga lesz a megegyezés?

Természetesen szövetségi szinten kell megegyeznünk. De nem lehet megkerülni a platformok szerepét, mert azok adják a listán a helyeket. Nem a párt elnöke szabja meg, hogy kik a jelöltek, milyen a sorrendjük, hanem a platformok.

Logikusan következik ebből, hogy a kezdeményező platformoké az elsődleges felelősség. Az elnökségen döntöttünk arról, kompromisszumos megoldásként támogatjuk, hogy a párt nevet változtasson…

Bocsásson meg, hogy megszakítom. Az MKP platform is egyetértett azzal, hogy a párt neve Szövetség-Magyar Fórumra változzon?

Igen, a jelenlévő elnökségi tagok egységesen elfogadták ezt a megoldást, mint olyat, ami elősegíti, hogy egyetlen magyar lista legyen szeptemberben. Számunkra ez nem volt egyszerű, mert a két kisebb platform korábban mereven elutasította, hogy a párt neve Magyar Szövetség legyen. Ez is bizonyítja, az MKP a legegyüttműködőbb platform. Visszatérve az előző gondolathoz, miután a helyeket kitárgyalták a Híd és Összefogás platformokkal a fórumosok, szövetségi szinten megszülethet a megállapodás.

Mikor indulnak újra a tárgyalások Simonékkal? Megtudhatunk konkrétumokat?

Konkrétumokat nem tudok mondani, de meg tudom erősíteni, ha a jelöltlistát a partnereink kitárgyalják a fórumosokkal, akkor az MKP platform tudomásul veszi, és elvárja, hogy az MKP listáját is fogadják el úgy, ahogy azt előterjesztjük. 

Igor Matovičcsal az egyeztetés a pártelnök betegsége miatt elmaradt. Lesznek tárgyalások szlovák pártokkal?

Minden bizonnyal lesznek, de ezek a tárgyalások nem a választások előtti, hanem a választásokat követő lehetséges együttműködésről szólnak majd. A Szövetség önálló listával indul a választásokon.

A személyi kérdések megoldása mellett legalább annyira fontos, hogyan áll a programalkotás folyamata?

Természetesen a program előkészítése zajlik.

Az alap célkitűzések nem változnak, Dél- és Kelet-Szlovákia fejlesztésének és a magyarság megmaradásának és gyarapodásának részletein dolgozunk. Emellett nem kérdés, hogy Szlovákia NATO- és EU-tagságát támogatjuk. Ugyanakkor az MKP platform nem fél kritikát megfogalmazni az Európai Unióval kapcsolatban.

Nem akarjuk, hogy visszatérjenek azok a régi idők, amikor a Szovjetunióval kapcsolatban nem lehetett bírálatot megfogalmazni. Ha valaki kritikus Brüsszel néhány döntésével kapcsolatban, az nem azt jelenti, hogy szét akarja verni az EU-t. Épp ellenkezőleg, jó irányba akarja terelni annak működését.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »