Berényi elnézést kért a félresikerült oltás miatt

Berényi elnézést kért a félresikerült oltás miatt

Megváltozhat a nagy kapacitású oltóközpont helyszíne – árulta el lapunknak Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke.

 Ahogy arról korábban beszámoltunk, szombaton többórás késéssel indult a koronavírus elleni oltás harmadik dózisának beadása. Hatalmas tömeg gyűlt össze az oltópont előtt, az oltásra érkező nyugdíjasok kénytelen voltak órákon keresztül ácsorogni, majd egy szűk folyosón szorongva eljutni az oltópontig. A reggeli órákban eluralkodott a káosz, több idős rosszul lett, és orvosi ellátásra szorult. Berényi szerint a fennakadásnak több oka van. „A rendszer egyszerre hirdette meg a Moderna és a Pfizer oltását, ugyanakkor a két oltóanyag regisztrációja egyszerre nem lehetséges, ezért először a Modernával oltottunk, amiből 130 volt, utána pedig a Pfizerrel, amiből több mint 1500” – magyarázta, hozzátéve: 9 és 11 óra között rengeteg embert rendelt be a rendszer, 350 személyt kellett volna beoltani 2 óra alatt.

Ez 10 oltási napból egy alkalommal történik meg, 9-szer nincs torlódás

– folytatta. A politikus szerint a problémát fokozta, hogy elsősorban idős emberek kaptak meghívót, akik korukból kifolyólag lassabban abszolválják a regisztrációt, és az oltást is tovább tart felvenniük. Berényi szerint az időpontokért felelős rendszer nem veszi figyelembe, hogy az idősebb generáció oltására több időt kell szánni. Az esettel kapcsolatban felkerestük a Egészségügyi Információk Nemzeti Központját (NCZI), egyelőre azonban nem kaptunk választ kérdéseinkre. 

Hírdetés

Berényi belátta, a Vidékfejlesztési Szakközépiskola épülete nem a legalkalmasabb a tömeges oltás lebonyolítására, már csak azért sem, mert hétköznap az iskolában tantermi oktatás zajlik. „Mindenképpen tervben van, csak az emberek ide szoktak” – jegyzi meg a „költözés” kapcsán, majd emlékeztetett, március óta itt oltanak. Az alelnök közölte, az előírásoknak megfelelő új helyszínt már keresik, jelenleg két alternatívával dolgoznak. 

A megye készen áll szombaton folytatni az oltást, ehhez azonban még az egészségügyi minisztérium hozzájárulására van szükség. A hétvégi feszültséghez nagyban hozzájárult a tájékoztatás és a megfelelő kommunikáció hiánya – a jelenlévők nem tudták, miért kell órákig várakozniuk, illetve, mikor kerülnek sorra. Berényi elmondta, nyár óta alacsonyabb volt az érdeklődés, egy héttel korábban pedig 500-an mentek el, ezért nem volt szükség rendőri jelenlétre, folyamatosan zajlott az oltás. „Most szükség lett volna rá, de kiszámíthatatlan volt, hogy 1600 ember jelenik meg” – véli. Hozzátette, sokan érkeztek időpont nélkül is, de ennek ellenére mindenki be lett oltva. „Elsősorban a kísérőknek nem volt regisztrációjuk. Nagyon sokat segítene, ha mindenki kitöltött nyomtatványokkal érkezne” – hangsúlyozta. Az oltásra egyébként sokan felkészülten érkeztek, de menet közben kiderült, rossz nyomtatvánnyal rendelkeznek, ezért meg kellett ismételniük a kitöltést. 

Zárásképp elnézést kért mindenkitől, akinek kellemetlenséget okozott a csúszás.

Igyekezni fogunk a lehetőségeinken belül változtatni a helyzeten

– fogalmazott. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »