Berényi a ta3-ban: A választók és a választói igények is változnak

Berényi a ta3-ban: A választók és a választói igények is változnak

Berényi József, a Szövetség MKP platformjának elnöke volt a ta3 hírtelevízió A nap témája (Téma dňa) című műsorának vendége.

Miért hiúsult meg az együttműködés Simonékkal? Rajta lesz-e a Szövetség listáján Gyimesi?

A műsorvezető, Peter Bielik a Szövetség választási előkészületeiről kérdezte a magyar politikust, elsősorban a Magyar Fórummal (MF) kilátásba helyezett együttműködés kútba estének okairól. A továbbiakban a műsorvezető azt firtatta, az OĽaNO magyar ügyekben egyedül aktív parlamenti képviselője, Gyimesi György a Szövetség listáján indul-e az őszi parlamenti választásokon.

Berényi szerint az első lehetőség az MF irreális követelései miatt futott zátonyra. A politikus megjegyezte, rendkívül csodálja, hogy szokatlanul rövid idő múltán a Simon Zsolt vezette MF már a mérhetetlen támogatottságú szlovák párttal, az ODS-szel tartott közös sajtótájékoztatót.

Aktív politikus-e még Bugár? Előkerülhet-e a kampányban a magyar kártya?

Ezek után a műsorvezető alig titkoltan borsot akart törni a vendége orra alá, amikor néhány veterán magyar politikusról érdeklődve felvetette Bugár Béla Most-Híd projektjének sikereit, főképpen az MKP legutóbbi parlamenti választási eredményeivel összevetve.

Hírdetés

Azt viszont hangsúlyozta, az idő múltával egyrészt a magyar közösséget fenyegető veszélyek is átalakultak, illetve a választói preferenciák is változtak.

Felháborodásának adott hangot, amikor Rastislav Káčer jelenlegi külügyminiszter magyarellenes kirohanásairól szólt, hangsúlyozva, hogy az Ukrajnának szánt támogatást ne rajtunk, a magyarokon keresztültaposva akarja elérni.

Kijelentette, sem a szlovákiai magyarságnak, sem a magyar kormánynak nincsenek Szlovákiával kapcsolatosan területei igényei, s hozzátette, a magyar kormány viszonylatában ezt még a magyarországi ellenzék is elismeri.

Vannak-e erős témái a magyar pártnak?

A megváltozott választói preferenciákat illetően Berényi elmondta, az infrastruktúra kiépítetlensége alapjaiban határozza meg a dél-szlovákiai települések körülményeit, főképpen a megoldatlan észak-déli irányú teherforgalom. Ezzel kapcsolatosan az egyik legégetőbb problémának a Nagyszombat-Győr vonalat tartja.

A jelenlegi kormány politikáját, pontosabban a kormányprogram kisebbségi részét kritikával illette, elmondva, hogy abból semmilyen lényeges elem nem valósult meg, azt viszont hozzátette, hogy két részeredmény, a Csemadoknak megszavazott éves támogatás, valamint a táblatörvénynek a magyarság számára kedvező módosítása szóra érdemes, s ez egyrészt Gyimesi György munkáját, valamint a képviselőnek a Szövetséggel való együttműködését dicséri.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »