Beninben könnyedén terrorista válik az elnök ellenzékéből

Beninben könnyedén terrorista válik az elnök ellenzékéből

Húsz év börtönbüntetésre és pénzbírságra ítélték a benini ellenzék vezetőjét, Reckya Madougout terrorizmus vádjával szombaton.

"Ez a bíróság szándékosan úgy döntött, hogy megbüntet egy ártatlan embert" – mondta Madougou röviddel az ítélethirdetés előtt. "Sohasem voltam és sohasem leszek terrorista" – szögezte le.

A 47 éves Madougou az országot vezető Patrice Talon elnök ellenfele lett volna a 2021 áprilisában tartott választásokon, és korábban az igazságügyi tárca élén állt. Márciusban – néhány héttel a választások előtt – tartóztatták le arra hivatkozva, hogy politikusok meggyilkolását tervezte a voksolás megakadályozása és az ország destabilizálása végett. A választásokon végül Talon nyert, a szavazatok 86 százalékával.

A gyapottermesztésből meggazdagodott Talon 2016 óta vezeti a 12 millió lakosú nyugat-afrikai országot.

Hírdetés

Az Institute for Security Studies (ISS) nevű kutatóintézet szerint legalább öt ellenzéki politikust tartóztattak le azóta, hogy Talon az ország élére került. Az ISS biztonságpolitikai kérdésekkel foglalkozó pánafrikai kutatóintézet, amelynek négy afrikai városban – Pretoriában, Addisz-Abebában, Dakarban és Nairobiban – van intézete.

Kedden a benini ellenzék egy másik vezéralakját tíz év börtönbüntetésre ítélték.

Őt és Madougou asszonyt is egy porto-novói rendkívüli bíróság előtt vonták felelősségre, amely gazdasági bűncselekményekkel és terrorizmussal kapcsolatos ügyeket tárgyal. A törvényszék 2016-ban jött létre, és egyes helyi bíráló hangok szerint Talon rendszere az ellenzék elnémítására használja.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »