Beneš-dekrétumok: Központi adatbázist hoz létre a Szövetség az utólagos elkobzások károsultjairól

Beneš-dekrétumok: Központi adatbázist hoz létre a Szövetség az utólagos elkobzások károsultjairól

Hétfőn sajtótájékoztatót tartott a Szövetség párt, amelyen Forró Krisztián pártelnök, Mózes Szabolcs, a párt alelnöke és Berényi József, az MKP-platform elnöke vettek részt, s egyetlen témája az úgynevezett utókonfiskációk ügye volt.

Ezek lényege, hogy Szlovákia államigazgatása az utóbbi években igyekszik „rendbe tenni” azokat a konfiskációs ügyeket, amelyeknél valamilyen adminisztratív ok miatt továbbra is a jellemzően magyar vagy német tulajdonosok örököseinél maradtak elsősorban földingatlanok.

Ahogy Forró Krisztián az esemény bevezetőjében elmondta, nem kizárt az olyan abszurdnak tűnő eset sem, hogy a mostani tulajdonos egyik nap arra ébred, hogy földjei átszálltak Szlovákia tulajdonába.

A több mint 70 évvel ezelőtti Beneš-dekrétumok, illetve nemzeti tanácsi határozatok értelmében a magyar és a német nemzeti közösségek tagjaitól ellenszolgálatatás nélkül elkobozták azok ingatlanvagyonát. Ezen elkobzások némelyike nem jutott el a kataszteri tulajdonlapon feltüntetett bejegyzésig, s a Szlovákia nevében eljáró Szlovák Földalap (SPF) most ezeket szeretné, saját szóhasználata szerint, kijavítani.

A sajtótájékoztatón Mózes Szabolcs elmondta, 

a földalapi dokumentumok alapján az valószínűsíthető, hogy ezek a kezdeményezések már 2018-ben megindultak, nyilvánosságot viszont csak 2020-ban kaptak.

Hírdetés

Az eljárásokkal kapcsolatban kiemelte, hogy a mostani kormánykoalíció fő pártjához, az OĽaNO mozgalomhoz közel álló, Miškovič ügyvédi iroda feltűnően magas, több száz ezer eurós bevételt jelentő, szerződésekkel kötődött a földalaphoz ezen munkák elvégzésére.

Mózes Szabolcs azt is elmondta, hogy a 2020 augusztusában kezdeményezett törvényjavaslatuk most jutott a finisébe és készen áll arra, hogy eljuttassák azt a parlamenti pártok frakcióinak. A törvényjavaslat lényege, hogy megálljt parancsoljon az ilyen utókonfiskációknak.

A ma7.sk portálnak nyilatkozó Mózes elmondta, hogy

bár történtek a 2020-as választások után pozitívnak értékelhető megnyilvánulások a kormány részéről a rendezés ügyében, azóta viszont semmilyen előrehaladás nem volt tapasztalható.

Mózes bizonyos szkepticizmust is megfogalmazott törvényjavaslatuk jelenlegi megvalósíthatóságát illetően, azt azonban kihangsúlyozta, hogy a következő parlamenti választásokon már a Szövetség programjának egyik alapját képezi majd annak a gyakorlatba való átültetése.

A múlt és a jövő eseményei, lehetőségei mellett Forró Krisztián pártelnök bejelentette, hogy

Berényi József pedig kijelentette, hogy strassbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság egyes határozatai is támpontot adnak ahhoz, hogy véget lehessen vetni ezeknek az újkori elkobzásoknak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »