Belpolitikai válság van kirobbanóban Ukrajnában. Zelenszkij elveszítheti parlamenti támogatottságát

Belpolitikai válság van kirobbanóban Ukrajnában. Zelenszkij elveszítheti parlamenti támogatottságát

David Arachamija ukrán képviselő szerint „nagy válság” alakulhat ki az ukrán parlamentben. A törvényhozás egysége fellazult és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök támogatottsága csökkenhet.

Arachamija egyébként Zelenszkij pártjának, a Nép Szolgája tagja, és most azt állítja, hogy a háború előtti állapothoz képest a parlament állapota romlott, ami megnehezítheti Zelenszkij pártjának a kormánypolitika megvalósítását.

Számos képviselő lemondott a mandátumáról, többen közülük egészségügyi problémákra hivatkoznak. A parlamentből nem csak a Nép Szolgája, hanem más pártok tagjai is távoznak.

„A parlamentben 401 képviselő van, még egy személy biztosan távozik egészségügyi indokokra hivatkozva, marad 400. 226 szavazatot a 400-ból finoman szólva is nagyon nehezen lehet csak összegyűjteni”

Hírdetés

mondta Arachamija. Az ukrán parlamentben 450 fős, vagyis képviselői egy kilencedét elvesztette, miközben a háború miatt Zelenszkij nem hajlandó új választásokat kiírni. A törvényhozás akkor határozatképes, ha legalább 226 képviselő jelen van – erre utalt Arachamija, ami azt jelenti, hogy adott esetben a bojkott szándéka is felmerülhet.

Eddig a kormány döntései különösebb fennakadások nélkül kaptak többségi támogatást az ukrán parlamentben.

Most azonban  a kormány és a parlament között megromlott az együttműködés az újabb mozgósítási javaslat miatt, amit a törvényhozás visszaküldött átdolgozásra a kormánynak. A rendkívül népszerűtlen döntés nyilvánvalóan nincs ínyére a politikusoknak…

Körkép.sk, standard.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »