Belgium bekérette az izraeli nagykövetet

Hadja Lahbib belga külügyminiszter bekérette Izrael belgiumi nagykövetét, és Belgium nevében határozottan elítélte az Enabel belga fejlesztési ügynökség gázai irodáinak bombázását és lerombolását – tájékoztatott a belga külügyminisztérium pénteken.

Hírdetés

A közlemény szerint a belga fejlesztési ügynökség irodái egy hatemeletes toronyházban helyezkedtek el Gázavárosban. Az Enabel alkalmazottai nem tartózkodtak az irodaházban a bombázás idején – írták.
   
A belga külügyminiszter kijelentette: a polgári infrastruktúra lerombolása teljességgel elfogadhatatlan, és nem felel meg a nemzetközi jognak. A konfliktus első napja óta Belgium minden felet felszólított a nemzetközi jog tiszteletben tartására – emlékeztetett.
   
Az erőszaknak véget kell vetni – húzta alá Lahbib, majd hozzátette: Belgium minden felet azonnali tűzszünetre, a humanitárius segélyekhez való állandó és akadálytalan hozzáférés biztosítására, valamint a túszok azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására szólít fel.
   
Belgium a közel-keleti békefolyamat és a politikai tárgyalások újraindítását sürgeti, amelyek – szavai szerint – a kétállami megoldáshoz, Izrael mellett egy palesztin állam létrehozásához vezethetnek. Ez az egyetlen kiút a konfliktusból – emelte ki.
   
Belgium az EU és tagállamai által finanszírozott projektek megrongálódott infrastruktúrája miatti kártérítés kérdését ismét napirendre tűzi egy későbbi európai konzultáción – tette hozzá közleményében a belga külügyi tárcavezető.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »