Befellegzett Matovič családsegítő csomagjának? Elesnek a szülők a 200 eurótól?

Befellegzett Matovič családsegítő csomagjának? Elesnek a szülők a 200 eurótól?

2021 őszén mutatta be Igor Matovič azt az intézkedéscsomagot, ami a családokat volt hivatott segíteni, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a több pénz esetleg a gyermekvállalási kedvet is növeli. A többször módosított csomag lényege, hogy a szülők egy gyermekre 200 euróval számolhattak.

A csomag tartalmazza a családi pótlék 60 euróra való emelését és gyermekre járó adóbónuszt, 140 euró értékben.

Azóta új szelek fújnak a politikában és Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter nemrég egy interjúban közölte, a családi csomagot egészen biztosan megnyirbálják, de részleteket még nem árult el.

A koalíción belül nincs nagy támogatottsága ennek a családsegítő csomagnak, ami sok pénzt vesz ki az államkasszából. Főleg, hogy az államháztartást konszolidálni kell, vagyis ott kell visszafogni a kiadásokat, ahol csak lehet. Ladislav Kamenický pénzügyminiszter már be is jelentette az édesített üdítők és dohánytermékek adójának emelését. Ez azonban még édeskevés az 1,4 milliárdos spórolás eléréséhez.

Ficóék ugyanakkor már korábban kijelentették, a megszorításokkal nem akarják csökkenteni a lakosság szociális standardját. Természetesen Matovič mozgalma, a Slovensko sem hagyta szó nélkül a családi csomag bizonytalan jövőjét és idézték Fico 2023 szeptember végi szavait, miszerint abból semmit sem vesznek el az emberektől, amijük van. 

A családsegítő csomag nem olcsó mulatság, évente több mint 1 milliárd eurót vesz ki az államkasszából.

Hírdetés

Amiatt támadták sokan, hogy mindenkinek egyformán jár a magasabb családi pótlék és az adóbónusz is, nem pedig csak azoknak, akik valóban rászorulnak. A gazdag családok ugyanúgy megkapják, mint a szegények.

Még az Ódor Lajos vezette előző kormány készített egy 10 milliárd eurós konszolidációs tervezetet, ami inspiráció lehet az új kormány számára. Ebben szerepel az is, hogy célzottan, csak a rászorulók kapják meg a szociális juttatásokat.

A hivatalnokkormány azt javasolta, hogy a jövedelem növekedésével csökkenjen a bónusz mértéke, ami 2025-ben és 2026-ban több mint 270 milliót hozna az államkasszába.

Ódorék kiszámolták azt is, hogyha a felére csökkentenék a családi pótlékot azok esetében, akik nincsenek anyagi szükséghelyzetben, akkor 2024-ben 200 millióval, 2025-ben és 2026-ban pedig nagyjából 400 millióval több maradna az államkaszában.

A Matovič-féle csomagot már az elfogadása előtt éles kritika előzte meg, főleg az SaS részéről, de a közgazdászok is azt szajkózták, válságos, rekord inflációs időkben, amikor minden drágul, az állami segítségnek célzottnak kell lennie, nem járhat mindenkinek.

Ki tudja, mi lesz a sorsa a továbbiakban, hogyan nyúl hozzá a kormánykoalíció. Egy biztos, nagyon sok családnak jelent segítséget.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »