Bécsben mutatják be felvidéki magyar innovatív koprodukcióban az Egy „kisherceget“

Bécsben mutatják be felvidéki magyar innovatív koprodukcióban az Egy „kisherceget“

Az Ensemble ohne Grenzen, Bécsben működő színtársulat is a virtuális térbe szorult a pandémia kezdete óta. Youtube-csatornánkon rendszeresen jelentkezünk verses videóinkkal, legutóbbi kezdeményezésünk pedig egy igazán izgalmas kísérlet.

A Virtual Twin csapatával karöltve annak a lehetőségeit kutatjuk, hogy hogyan lehetséges az online tartalmakat olyannyira élethűvé tenni, hogy a néző azt érezhesse, jelen van a helyszínen.

Mindehhez segítséget nyújt a speciális Matterport kamera, ami 3D-ben rögzíti a teret és a benne tartózkodó személyeket. A fotósorozatból létrehozott bejárható modellbe pedig videókat, képeket, hanganyagokat lehet bekötni.

A közös projekt első részeként az Egy „kisherceg“ meséje című életmesét (Exupéry A kis herceg című műve alapján) mondja el Mácsai Endre színművész a bécsi székhelyű Budapest Bistroban, amit ezen a linken tekinthetnek meg az érdeklődők:

Előadja: Mácsai Endre

Szerkesztette és rendezte: Gerendás Beáta 3D-s virtuális séta: Fodor-Kovács Beatrix Helyszín: Budapest Bistro, Bécs

 

Júniusban jelentkezünk közös vállalkozásunk következő részével, ami Kosztolányi Dezső Esti Kornél novelláiból készült, több részen átívelő történet lesz Mácsai Endre főszereplésével. Az érdeklődők Facebook oldalunkon, illetve Youtube-csatornánkon informálódhatnak a megjelenés pontos dátumáról.

Hírdetés

Facebook:

Web:

Az Ensemble ohne Grenzen

Az Ensemble ohne Grenzen 2015-ben jött létre Bécsben azzal a céllal, hogy egyrészt a helyi magyar ajkú lakosoknak nyújtson kultúrális programokat, másrészt, hogy más, Bécsben élő nyelvi közösségekkel hozzon létre színházi előadásokat.

A társulat első produkciója Gabriel Barylli Bordély című darabja volt, mellyel vendégszerepelt Sopronban és Budapesten is. Ezt követte a Szabad ötletek után szabadon c. előadás, amely József Attila és más írók szövegeiből szerkesztett előadás, melynek ősbemutatójára a bécsi Volkstheater Rote Bar játszóhelyen került so. A darabbal a társulat Szegeden, Sopronban, Szabadkán és Zentán is vendégszerepelt. A világjárványt megelőző utolsó bemutatóra pedig 2019-ben került sor, Duncan MacMillan Dolgok, amikért élni érdemes c. darabjával. Emellett pedig rendszeresen szervezett különböző tematikájú irodalmi esteket is.

Gerendás Beáta

Felvidéki származású rendező, drámaíró. Bécsben tanult színházrendező szakon, ahol az általa alapított Ensemble ohne Grenzen társulattal hoz létre előadásokat (Bordély, Szabad ötletek után szabadon, Dolgok, amikért élni érdemes), irodalmi esteket. A bécsi Volkstheaterben dolgozott rendezőasszistensként, többek között Bodó Viktor rendezéseinél. 2019-ben rendezte a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színházban Raymond Queneau ismert kötete alapján a Stílusgyakorlatok című előadást. Drámákat, verseket, novellákat ír magyar és német nyelven. Rèunion című drámájával a felvidéki Dialóg nonprofit kft. által szervezett Dráma 2019 drámapályázat harmadik helyezését nyerte el.

Mácsai Endre

Vajdasági származású színművész, képzőművész. 2013-ban végzett színművészként az Újvidéki Művészeti Akadémián Hernyák György Jászai Mari-díjas színházrendező osztályában, majd a Szabadkai Népszínház társulatához szerződött, ahol többek között Hernyák György, Dömötör András és Tasnádi István rendezéseiben is játszott. 2014-től Bécsben él, ahol az alapítás óta az Ensemble ohne Grenzen társulat oszlopos tagja. 2020 óta pedig rendszeresen hoz létre képzőművészeti alkotásokat különböző témákban.

(x)


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »