Bartholomaiosz pátriárka Kirill pátriárkához: Hallgassa meg az áldozatok szenvedését!

Bartholomaiosz pátriárka Kirill pátriárkához: Hallgassa meg az áldozatok szenvedését!

Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárka interjút adott a Patris görög napilapnak, melyben az ukrajnai háború vonatkozásában hangsúlyozza: ez a háború semmiképpen sem szent, hanem istentelen, gonosz és pusztító. Arra kéri az orosz inváziót támogató Kirill orosz pátriárkát, hogy hallgassa meg az áldozatok szenvedését. Az interjút a Vatikáni Rádió lengyel szerkesztősége szemlézte.

A konstantinápolyi ortodox pátriárka az interjúban ismét elítélte a moszkvai pátriárkátus hozzáállását az ukrajnai háborúhoz. „Hogyan lehet azt állítani, hogy valaki egy másik nemzet testvére, és áldásban részesíteni egy olyan háborút, amelyet a saját állama folytat ellene? Hogyan hagyhatja az orosz bombázásoknak kiszolgáltatva azokat az ortodox keresztényeket, akikről azt állítja, hogy a saját joghatóságához tartoznak?” – tette fel a kérdést a pátriárka.

Szégyen azok számára is, akik hallgatnak, akik eltűrik, akik úgy tesznek, mintha nem látnák. Mindennap ártatlan emberek vesztik életüket. Civileket bombáznak. Városokat és falvakat tesznek a földdel egyenlővé. Szent helyeket gyaláznak meg, mint nemrégiben az odesszai Jézus színeváltozása székesegyházat, amelyet egy orosz rakétatámadás súlyosan megrongált” – emlékeztetett az interjúban a konstantinápolyi ortodox pátriárka.

Hírdetés

Az ortodox egyházak közötti tiszteletbeli elsőséget élvező főpap nyomatékosan hangsúlyozta, hogy ez a háború semmiképpen sem szent, hanem istentelen, gonosz és pusztító. Pusztító elsősorban Ukrajna számára, de Oroszország mint agresszor számára is.

Bartholomaiosz pátriárka reményét fejezte ki, hogy az orosz ortodox egyház vezetői meghallgatják az emberek szenvedését mindkét oldalon, és egyesítik erőfeszítéseiket a háború befejezése és a béke megteremtése érdekében. „Hacsak nem abban reménykednek, amit nem akarunk elhinni, hogy az államuk által kirobbantott háború majd kielégíti egyházi követeléseiket. Ha ezt remélik, erőfeszítéseik hiábavalóak lesznek!” – hangsúlyozta a konstantinápolyi pátriárka a Patris című napilapnak adott interjújában.

Forrás és fotó: Vatican News PL

Magyar Kurír
(ki)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »