Baloldali kiábrándultság: alacsony választási részvétel jöhet?

Baloldali kiábrándultság: alacsony választási részvétel jöhet?

0428 vereseg.jpg

A 2022-es parlamenti választás történelmi győzelem volt a Fidesz–KDNP számára és értelemszerűen történelmi vereség a baloldalnak. A végeredmény pártpolitikai hatásai több mint egy évvel a választás után is érezhetőek, a balliberális politikusok és a szavazótáboruk is apátiában van, a teljes összefogás táplálta utolsó remény is szertefoszlott számukra 2022-ben. Mindennek érdemi hatása lehet majd a 2024-es választások részvételi adataira.

Hírdetés

A 2022-es parlamenti választást megelőzően azt mondták a baloldal politikusai a szellemi holdudvarukkal egyetemben, hogy a teljes összefogás majd elhozza a sikert és megdöntik az Orbán-kormányt. Ezt a reményt táplálták hosszú éveken keresztül, ez tartotta lázban az egyre inkább fogyatkozó szavazótáborukat. Az eredmény ismert, az összefogás hatására nemhogy nőtt volna a szavazótáboruk, éppen ellenkezőleg: történelmi vereséget szenvedtek el, a Fidesz–KDNP pedig történetének legjobb választási eredményét érte el.

Orbán Viktor április 3-án este a választási végeredmény fényében erre ki is tért a beszédében, mint fogalmazott: „Nyertünk 2010-ben még a régi, kétfordulós rendszerben. Nyertünk 2014-ben, amikor önállóan hívtak ki bennünket az ellenzéki pártok. Nyertünk 2018-ban, amikor részleges összefogást hajtottak végre. És nyertünk 2022-ben, amikor teljes volt az összeállás velünk szemben. Azt meg majd tanulmányozni kell, és ha nem sikerül választ találni, akkor meg kell kérdezni a Jóistentől, hogy az hogy’ van, hogy pont akkor nyertünk a legjobban, amikor mindenki összeállt ellenünk.”


Forrás:latoszogblog.hu
Tovább a cikkre »