Babakötvény a külhoni magyarok részére is

Babakötvény a külhoni magyarok részére is

Megtakarítás gyermekeink számára. Hogy élnek-e a szülők az anyaország által felkínált lehetőséggel ennek járt utána a Közügyek stábja.

Életkezdési támogatás. Ilyen néven érhető el az anyaországi támogatás a külhoni magyarok részére is, amelynek célja a fiatal felnőttek önálló életkezdésének anyagi megalapozása. A támogatás összege jelenleg 42 500 forint.

Az életkezdési támogatás a magyar állam által 2006-ban bevezetett egyszeri, fix összegű állami támogatás, ami minden 2005. december 31. napját követően született Magyarország területén élő magyar állampolgárságú, valamint 2017. június 30. napját követően született, külföldön élő magyar állampolgárságú vagy Magyar Igazolvánnyal rendelkező gyermek számára automatikusan jár. Saláta Mónika és férje Attila három kisgyermeket nevelnek Szabadkán. Juli 7, Zsófi 4, Marci pedig 3 éves lesz idén. Az életkezdési támogatást mindhárom gyermek után igényelték.

Hírdetés

Alaker Adél férjével Srdjannal Szabadkán élnek. Van két kislányuk. Mila idén lesz három éves, Petra pedig most tölti az egyet, épp a delelésből ébredt, amikor ott jártunk. Mindkét gyermek akkor született, amikor az életkezdési támogatás már elérhető volt a külhoni magyarok részére is.

Kollégánk, Brasnyó Zoltán egy ikerpár, Zara és Zoltán édesapja. Feleségével, Szilviával, maguk is igényelték a babakötvényt. Véleményük szerint ez a megtakarítási mód az inflációnak kifejezetten ellenálló és biztonságos módja annak, hogy a gyerekeknek félretett pénzt tudjanak biztosítani és jó megoldásnak tartják, hogy befizetett összeget a szülők nem, hanem majd csak a gyerekek vehetik fel, ha nagykorúak lesznek.

A magyar állam 42 500 forint életkezdési támogatást ad, amit egy minimális kamatozású letéti számlán helyeznek el a Magyar Államkincstárban. Ahhoz, hogy ez az induló összeg a gyermek nevére szóló számlára kerüljön és ott Babakötvényben kamatozzon egy ún. Start-értékpapírszámlát kell nyitni a Magyar Államkincstárban. Az éves befizetések 10%-ának megfelelő, de maximum 12.000 forint összegű támogatás is jóváírásra kerül. A számlanyitásra már személyes megjelenés nélkül, ügyfélkapun keresztül is lehetőség van. Akit érintett a témában, bővebb tájékoztatást a megtakaritasgyerekeknek.hu honlapon találhat.

Forrás: PannonRTV

The post Babakötvény a külhoni magyarok részére is appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »