Az Ukrán Nemzeti Bank korlátozza a készpénzfelvételt

Az Ukrán Nemzeti Bank korlátozza a készpénzfelvételt

Az Ukrán Nemzeti Bank sajtószolgálatában a hadiállapot bevezetése kapcsán elmondták, hogyan fog működni a bankrendszer.

A bankok a lakosság életének és egészségének veszélyeztetése nélkül megszakítás nélkül működnek.

A széfekhez való hozzáférés is biztosított, a készpénz nélküli fizetésre még nincs korlátozás, a bankokat készpénzzel töltik fel – írja az Unian.net.

A vonatkozó határozat 2022. február 24-től ideiglenes korlátozások bevezetéséről is rendelkezik, különösen Ukrajna devizapiacának felfüggesztéséről, kivéve az ügyfelek számára történő devizaértékesítést.

Hírdetés

Az NBU úgy döntött, hogy napi 100 000 hrivnya összegben korlátozza a készpénzfelvételt az ügyfél számlájáról (nem számítva a bérek és a szociális juttatások kifizetését), kivéve azokat a vállalkozásokat és intézményeket, amelyek biztosítják a mobilizációs tervek (feladatok) végrehajtását.

A szabályozó emellett megtiltotta az ügyfélszámlákról készpénz devizában történő kézhez vételét kivéve a mozgósítási tervek (feladatok) végrehajtását biztosító vállalkozásokat, intézményeket, a kormányt és a Nemzeti Bank egyes engedélyeit.

Ezen túlmenően moratóriumot vezettek be a határon átnyúló devizafizetések végrehajtására

(kivéve a mobilizációs tervek (feladatok) végrehajtását biztosító vállalkozások és intézményeket, valamint a kormányt, egyes NBU engedélyeit.

Az NBU emellett leállította az Ukrajna ellen fegyveres agressziót elkövető állam lakosainak tranzakcióit.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »