Az új izraeli parlamentben kevesebb a tábornok és több a telepes

Az új izraeli parlamentben kevesebb a tábornok és több a telepes

Kevesebb a tábornok és több a telepes a korábbinál a kedden megválasztott, 24-ik izraeli parlamentben, a kneszetben – jelentette a Jediót Ahronot című újság hírportálja, a ynet.

A választási bizottság közzétette a március 23-i parlamenti választás eredményeit, amelyet a grémium várhatóan március 31-én, az esetleges fellebbezések és jogorvoslatok után fog hivatalosan átadni Reuven Rivlin államelnöknek.

17 képviselő először került a százhúsz tagú törvényhozásba, s öten visszatértek oda, miután tavaly nem kerültek be az előző parlamentbe. Négyen számítanak veteránnak, őket először 1988-ban választották képviselővé. Közéjük tartozik Beni Begin, Menáhem Begin egykori miniszterelnök fia, valamint Benjamin Netanjahu kormányfő is.

A legfiatalabb politikus 32 éves, a Van Jövő pártot képviselő Jurai Lahav-Hercno, akit korban a Likud 34 éves képviselőnője, Maj Golan követ. A legidősebb a 78 éves Beni Begin lesz.

Hírdetés

A képviselők közel negyede korábban a helyi önkormányzatoknál kezdte politikai karrierjét. Öten nyugalmazott tábornokok, a két női és három férfi főtiszt nevét a hadsereg vezetésében ismerte meg az ország. Az előző kneszetben még nyolc tábornok foglalt helyet, de hárman kiestek a választásokon.

Leginkább a nagyvárosokban élnek a politikusok, 18-an Tel-Avivban, s Mevaszeret Cion nevű elővárosával együtt 18 -an Jeruzsálemben. 15-en az ország északi, 10-en pedig déli csücskeiből járnak majd Jeruzsálembe, a kneszetbe.

Négyen, a muzulmán hagyományőrző Raam párt képviselői, vallásos muszlimok, 12-en az arab kisebbséghez tartoznak, 14-en a vallásos-cionista, 16-an pedig az ultraortodox zsidó áramlatokhoz sorolják magukat a képviselők közül.

Egyelőre nem világos, hogy mindezek a képviselők mennyi időt tölthetnek el a törvényhozásban, mert négy év alatt negyedszer megrendezett választásokon sem dőlt el egyértelműen a pártok két szemben álló tömbjének, a Benjámin Netanjahu miniszterelnökségét támogató, és az azt ellenző pártoknak a harca.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »