Az SNS kezébe került a Művészeti Alap, máris egy somorjai galériára támadnak

Az SNS kezébe került a Művészeti Alap, máris egy somorjai galériára támadnak

Az SNS kezébe került a Művészeti Alap, máris egy somorjai galériára támadnak Czímer Gábor2024. 05. 22., sze – 17:11 Pozsony |

Az SNS parlamenti képviselője egy somorjai galériáról terjesztett álhírrel indokolta, hogy a kormánykoalíció gyakorlatilag a párt által jelölt kulturális miniszter, Martina Šimkovičová kezébe adta a Művészeti Alap (FPU) támogatásainak szétosztását. 20 millió euróról van szó. A döntés ellen magyar alkotók is tiltakoznak.

Ahogy arról beszámoltunk, kedd délután a kormánykoalíció parlamenti képviselői egységesen támogatták Šimkovičovának az FPU átalakítására vonatkozó törvényjavaslatát. A jogszabály-módosítást azok a hlasos képviselők is megszavazták, akik ezt az indítványt korábban bírálták. Arról is írtunk, hogy április végén még úgy tűnt, a Hlas nyomására olyan változatot fogadnak el, amely nagyrészt meghagyná az alap önállóságát, de a támogatások elosztásába nagyobb beleszólást adna a regionális döntéshozóknak. Ma azonban már világos, hogy ebből nem lett semmi.

Šimkovičová változata szerint ugyanis a jövőben a minisztérium jelöltjei dönthetnek a támogatások odaítéléséről. A művészeti projektekre, kulturközpontoknak, népi együtteseknek, könyvtáraknak, galériáknak, kiadóknak szétosztott 20 millió euróról ezen túl az alap ún. tanácsa határozhat. A 13 tagú testületbe, amely több ezer terjedelmes pályázatról fog dönteni, 8 személyt a kulturális miniszter delegál. Mivel a tárca jelöltjei többséget alkotnak, a minisztérium jelentős befolyással lesz arra, ki kaphat pénzt és ki nem. Az alapot 2015-ben hozták létre, eddig a pályázati kérelmekről ún. szakmai bizottságok döntöttek, amelyekben összesen közel 300 szakember ítélte meg az egyes projekteket. A mostani módosítás után ezek a bizottságok csak javaslatot tehetnek az alap tanácsának arra, ki kapjon támogatást.

A módosítás elfogadása után, a javaslat indoklását prezentáló SNS-es parlamenti képviselő, Roman Michelko a törvényhozás épülete előtt állva egy videóüzenetet rögzített, amelyben arról beszél, az ügyben bizonytalankodó koalíciós képviselők számára Monika Kubinskának a somorjai zsinagógában működő At Home Galleryben kiállított alkotása szolgált végső érvként. A videóban Michelko vulgáris kifejezéseket tartalmazó szöveget olvas fel, amely azt állítja, az FPU által támogatott mű olyan lepedőkből állt, amelyeket fekáliával és testnedvekkel kentek össze. Ez azonban nem igaz, az interneten terjedő álhírről, van szó. A kérdéses alkotás növényi lenyomatokat tartalmazó nagyméretű textíliákból áll, a címe ezért is az, hogy „Mező”. Michelko ugyan később eltávolította a bejegyzést, de a videó ennek ellenére szerkesztőségünk rendelkezésére áll.

Növényi lenyomatok

Lapunknak sikerült felvennie a kapcsolatot a Mező című mű alkotóval, Monika Kubinskával, aki elmondta, természetesen semmi olyasmiről nincs szó, amit Michelko állított. A 8 méter széles és 10 méter magas alkotás egy régi japán technikával, az ekoprint eljárással, valamint festéssel készült, amely során természetes növényi pigmenteket használt fel. Kubinská szerint az alkotása pozitív hangvételű, az örömről és az emberek közötti kapcsolatokról szól, miközben természetes és újrahasznosított anyagokat használt fel hozzá. Michelko kijelentéseit ugyan nagyon helytelennek tartja, de mégis optimistán áll a dologhoz. A képzőművész arról is beszélt, az FPU-tól ösztöndíjat kapott erre projektjére. Ennek keretében tárlatevzetéseket és foglalkozásokat is tart. Csütörtökön például a somorjai szlovák gimnázium diákjait fogadja. Hangsúlyozta, az installáció mindenki számára, így Michelko előtt is nyitott.

Hírdetés

Cikkünk a kép alatt folytatódik.

Politikai reakciók

A Progresszív Szlovákia (PS) által az európai parlamenti választásra állított jelöltlista vezetője, Ódor Lajos, korábbi miniszterelnök rámutatott, az FPU-törvény módosítását megszavazó parlamenti képviselők között voltak olyanok is, akik a megyei önkormányzatokban is valamilyen tisztséget töltenek be. „A megyék által fenntartott kulturális intézmények pedig pont az alapokból érkező támogatásokra vannak utalva. Ebből az következik, hogy az érintettek vagy nem tudják, hogyan működik a regionális kultúra, vagy nem érdekli őket mindez” – jelentette ki azzal, bízik benne, hogy Zuzana Čaputová államfő él a vétójogával és újra a parlament elé utalja a jogszabályt. Maga a PS is élesen elutasította a módosítást, szerintük az átalakítás után az alap működése meg fog bénulni. „Ez pedig azoknak a felelőssége lesz, akik ezt megszavazták” – jelentette ki Zora Jaurová, a párt parlamenti képviselője, a törvényhozás kulturális bizottságának alelnöke, aki szerint az FPU elveszti a közhasznú jellegét.

Rigó Konrád, a 3. Fico-kormány kulturális államtitkára, aki akkor a Híd színeiben politizált is, úgy véli, egészen biztos, hogy az új FPU-törvény nem a kultúra szabadságát és fejlődését szolgálja. Szerinte ugyanis a művészet és kultúrafogyasztók érdekeivel szemben könnyen az aktuális kormány politikusainak érdekei kerülhetnek előtérbe. „Ez nagyon rossz irány, ahogy azt sem jó látni, hogy a Hlas is minden képviselőjével a törvény mellett szavazott” – jelentette ki Rigó. Ugyanakkor hozzátette, jelentős túlzás a parlamenti ellenzék részéről azt állítani, hogy ez az alap, vagy akár a kultúra likvidálását jelenti. 

A Magyar Szövetség szóvivője, Pálinkás Évi lapunknak az üggyel kapcsolatban úgy nyilatkozott, fontos számukra, hogy az alap az átalakítást követően a nemzeti közösségeket segítve és transzparens módon működjön. „Ennek fényében fogjuk figyelemmel követni tevékenységét” – tette hozzá.

A művészek reagálnak

Németh Ilona, nemzetközileg is ismert képzőművész, a pozsonyi Képzőművészeti Egyetem (VŠVU) oktatója lapunknak az FPU átalakításával kapcsolatban elmondta, szerinte a módosítás nem szolgálja sem a kultúra, sem a szakmaiság megerősítését az alapban. Problémának tartja, hogy a több ezer pályázatról a szakmai közeg helyett a minisztérium néhány képviselője fog dönteni. Arra is emlékeztetett, a változtatásról szakmai vita sem volt, ezért az alap igazgatója, Róbert Špoták és a kulturális szféra képviselői kénytelenek voltak az ügyben tüntetést szervezni, valamint nyilvános felhívást megfogalmazni, hogy megvédjék az alap demokratikus működését. „Úgy gondolom, hogy a mai nap a szlovákiai kultúra fekete napjaként fog bekerülni a történelembe” – tette hozzá. Németh Ilona szerint elfogadhatatlan és felháborító, hogy a javaslatot a parlamentben prezentáló Roman Michelko egyes művészek, így Kubinská és a somorjai At Home Gallery ellen támadt.

Ugyancsak magyar művész, Németh Krisztián szintén helyteleníti az FPU átalakítását, mivel szerinte az alap elveszti a függetlenségét, hiszen a pályázatokról végső soron a minisztérium által delegált személyek fognak dönteni. „Figyelve a jelenlegi garnitúra kijelentéseit és viselkedési módját, semmi jóra nem lehet számítani. A támogatásokat nem a minőségük alapján fogják odaítélni, hanem a politikai hovatartozás és az általuk helyesnek vélt ideológia alapján” – teszi hozzá.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »