Az SaS kiáll a tudósok és a ŠÚKL mellett

Az SaS kiáll a tudósok és a ŠÚKL mellett

Az SaS kiáll a szlovákiai tudományos dolgozók, konkrétan az Állami Gyógyszerellenőrzési Intézet (ŠÚKL) és annak igazgatója, Zuzana Baťová mellett. A párt ezzel Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter Szputnyik V-vakcinákkal kapcsolatos csütörtöki (április 15.) sajtótájékoztatójára reagált.

„Ennek az intézetnek (a ŠÚKL-nak – a TASR megj.) minden körülmények között függetlenül kell működnie. Ezért elítélünk mindennemű politikai nyomásgyakorlást és az igazgatója elleni személyes támadásokat, melyek a családját is érintik” – olvasható az SaS állásfoglalásában.

Hírdetés

Matovič csütörtökön bejelentette, hogy a Szlovák Tudományos Akadémia Orvosbiológiai Központja az összes vizsgálatot elvégezte a Szputnyik V oltóanyaggal. A ŠÚKL állásfoglalását tévesnek és politikai indíttatásúnak tartja. Az intézet igazgatóját többször bírálta, Zuzana Čaputová államfőt pedig elfogultnak nevezte a sajtótájékoztatón. Ugyanakkor beismerte, hogy nem olvasta az orosz vakcina megvásárlásáról szóló szerződést. Matovič azt is mondta, elképzelhető, hogy Oroszország azért kéri vissza a vakcinákat, mert Szlovákia nem fizetett értük időben.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »