Az olasz nagykövet bízik benne, hogy a román hatóságok kiderítik a „ªoºoacã-incidens” részleteit

Olaszország bukaresti nagykövete bízik abban, hogy a román hatóságok fényt derítenek a Diana Şoşoacă szenátor és egy olasz újságírócsoport között kirobbant konfliktus részleteire – közölte pénteken a diplomáciai képviselet.

„Ami a RAI tudósítójával, Lucia Goraccival és csapatával december 10-én Bukarestben történteket illeti, a bukaresti olasz nagykövetség elismerését fejezi ki a román fél legmagasabb intézményi szinten tett nyilatkozataiért, amelyekben elítélték az újságírónőt és tévéstábját ért agressziót, és védelmükbe vették a sajtót és a tájékoztatás szabadságát” – olvasható az AGERPRES hírügynökséghez eljuttatott közleményben.

Csütörtökön Klaus Johannis államfő sajnálatosnak nevezte a Diana Şoşoacă szenátor és az olasz forgatócsoport közötti incidenst, kijelentve, hogy az illetékes szerveknek fényt kell deríteniük arra, mi történt valójában és hogyan léptek fel a hatóságok.

Hírdetés

„Legyen világos: az emberek jogellenes fogva tartását Romániában is bünteti a törvény” – jelentette ki a brüsszeli EU-csúcs előtti csütörtöki sajtótájékoztatóján Klaus Johannis.

Az államfő kifejtette, elvárja, hogy valamennyi illetékes szerv vizsgálja ki, mi történt valójában és hogyan léptek közbe a hatóságok. „Mélyreható kivizsgálást kérek, hogy többé ne történhessen meg hasonló sajnálatos incidens, ami, hogy őszintén fogalmazzak, mindeddig elképzelhetetlen volt” – jelentette ki.

Az ügyben Nicolae Ciucă miniszterelnök is megszólalt, „elfogadhatatlannak” nevezve a konfliktust. A kormányfő kijelentette, kategorikusan elutasítja „a nézetkülönbségek erőszakos megnyilvánulását”, és hozzátette, hogy ezt az ügyet „sürgősen tisztázni kell”.

Az ügyet részletesebben itt foglaltuk össze. (hírszek., agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »