Az izraeli hadsereg több mint 50 Hezbollah-célpontra mért csapást Szíriában

Az izraeli hadsereg több mint 50 Hezbollah-célpontra mért csapást Szíriában

2024. 02. 04.

Az izraeli erők több mint 50 olyan célpontra mértek csapást Szíriában tavaly október eleje óta, amelyek az Irán által támogatott, síita libanoni Hezbollahhoz köthetők – jelentette be szombati tájékoztatóján Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője.

“Ahol a Hezbollah van, mi is ott leszünk. Lépéseket fogunk tenni a Közel-Keleten mindenhol, ahol csak szükséges” – mondta Hagari.

Az izraeli hadsereg a legritkábban oszt meg részleteket, és rendszerint csak igen szűkszavúan nyilatkozik szíriai műveleteiről.

Hagari elmondta azt is, hogy Libanonban mintegy 34 ezer Hezbollah-célpontot – köztük határellenőrzési állásokat, fegyverraktárakat és parancsnoki központokat – támadtak az izraeli erők.

Közlése szerint a műveletekben több mint 200 ember halt meg libanoni részről tavaly október óta.

Hírdetés

A szóvivő kitért arra is, hogy Izrael megerősítette katonai jelenlétét a libanoni határ közelében, számítva arra, hogy esetleg a Hezbollah is bekapcsolódik a konfliktusba a palesztin Hamász tavaly októberi, Izrael elleni támadása után. Izrael több tízezer embert evakuált az északi országrészből, és azzal fenyegetett, hogy fokozni fogja libanoni hadműveleteit, ha a Hezbollah harcosai nem távolodnak el az izraeli határ közeléből.

A szíriai háború kitörése óta Izrael több száz alkalommal hajtott végre légicsapásokat Szíria ellen. Eleinte a védekezésre és menekülésre kényszerülő iszlamista csoportoknak próbált légitámogatást biztosítani, majd az egyre erőteljesebben előrenyomuló szíriai hadsereg és szövetségesei ellen indított támadásokat. Az elmúlt időszakban Szíria és a vele szövetséges katonai szervezetek fokozzák erőiket és fegyverkészleteiket a térségben amitől Izrael tart.

Az egykor virágzó Szíria ma már csak árnyéka önmagának. Izrael 1967-ben megszállta és elfoglalta a Golán-fennsíkot, melyet Szíria sikertelenül próbált visszaszerezni. Hiába szólította föl az ENSZ Izraelt, hogy vonuljon ki, a terület a mai napig izraeli megszállás alatt áll. Az egyetlen ország, mely a területet Izrael részének ismeri el, 2019 óta az Amerikai Egyesült Államok.

A Hamász palesztin szervezet izraeli célpontok ellen intézett október 7-i támadása óta száznál is több alkalommal érte rakéta- vagy dróntámadás az Irakba és Szíriába telepített amerikai kontingenseket. Irakban mintegy 2500, Szíriában 900 amerikai katonát állomásoztatnak illegálisan. A megszálló erők ellenőrzik a szíriai olajmezők nagyrészét, és jelentősen befolyásolják a térség stabilitiását. Az amerikai hadsereg több kiképzőtábort tart fennt többek között a szíriai Al-Tanaf térségben, hogy általuk ellenzékinek nevezett iszlamista csoportokat képezzenek ki a szíriai vezetés ellen. Ezek a kisebb csoportok legtöbb esetben egyesülnek a nagyobb erővel bíró Iszlám Állammal, illetve az Al-Kaida helyi szervezetével az Al-Nuszrával.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint 27 ezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek. A sebesültek száma átlépte a 70 ezret. Az ENSZ adatai szerint már legkevesebb 1,7 millió gázai – az övezetben élők több mint 80 százaléka – menekült el otthonából.

Orientalista.hu – Sinoda (MTI, SANA)

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »