Az Iszlám Állam után befolyásos vállalkozók pusztítják Ninive ősi városát

Az Iszlám Állam után befolyásos vállalkozók pusztítják Ninive ősi városát

Az iraki parlament egyik korábbi keresztény képviselője Joseph Salwa pénteken felhívta a sajtó figyelmét az ősi Ninive város ellen folyó pusztítása, mely sajnos a helyi hatóságok és a Ninive kormányzóság tudtával, és hallgatásuk mellett történik.

Befolyásos gazdag vállalkozók több ezer éves épületeket pusztítanak el az ősi Ninive város területén Moszul közelében.

A volt képviselő éppen ezért tiltakozó levélben szólította fel Hassan Nazim iraki kulturális minisztert, hogy tegyen valamit az ország történelmi emlékeinek védelméért. Ezen kívül Mustafa Al-Kazemi miniszterelnököt is tájékoztatta arról, hogy munkagépek néhány nap alatt lerombolták az ősi Ninive város falának egy részét.

Salwa képviselő azt is elmondta, hogy a munkagépek a város lerombolt falából származó köveket ismeretlen helyre szállították, hogy bezúzhassák és más építkezéseken felhasználhassák azt. Ezt a barbár cselekedetet azonban az iraki kormánynak azonnal meg kellene állítania.

A város jelenlegi lakosait az is zavarja, hogy a kormány tíz évvel ezelőtt számos helyi tulajdonban lévő földet lefoglalt, bármiféle kártalanítás nélkül, pontosan a régészeti lelőhelyek re hivatkozva. Most pedig ezek a földterületek gazdag vállalkozók kezébe kerültek, akik építkezni fognak a területen. Az államigazgatásban azonban egyfajta politikai káosz van, ahol a hatályos jogszabályokat nem igazán tudják betartatni.

A világtörténelem számára is fontos ősi Ninive város, mely az asszírok egyik legjelentősebb települése, Kr.e. 2700 körül épült. A város ezen kívül fontos a kereszténység, az iszlám és a zsidó vallás számára is. Az utóbbi időszakban azonban többször is kiraboltak ezt a gazdag régészeti területet.

Hírdetés

Firas Elias helyi aktivista képeket töltött fel Twitter oldalára a pusztításról, mellyel kapcsolatban megjegyezte, hogy munkagépek napok alatt széthordták Ninive Kr.e. 612-ben épült városfalát.

2003 után az amerikai megszállók segítségével nyugati ,,műgyűjtők,, jutottak jelentős leletekhez, később pedig fegyveres iszlamista milíciák tulajdonítottak el műemlékeket szintén nyugati gyűjtők számára.

A képviselő szerint a legjelentősebb pusztítást azonban az Iszlám Állam nevű terrorszervezet okozta, mely 2014 és 2017 között ellenőrzése alatt tartotta a területet és Moszul városát. A szélsőséges iszlamisták igyekeztek az összes régi szobrot elpusztítani.

Az iraki politikuson kívül helyi aktivisták is felfigyeltek a városban folyó építkezésekre és többen nemtetszésüknek adtak hangot az üggyel kapcsolatban.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Araby)

Sharing is caring!


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »